În 1970 nu am avut concediu de odihnă deoarece acest drept apărea după 11 luni de zile de muncă neîntreruptă . În decembrie 1970 am beneficiat de niște zile de recuperare. În anul 1970 nu exista om de liber. În fiecare lună trebuia să primim liber pentru zilele de duminică lucrate. La navă, în funcție de realizarea planului, zilele de liber pentru duminicile lucrate se efectua la sfârșitul lunii sau la începutul lunii următoare.
În campania de reparații de iarnă am fost repartizat la atelierul de radio unde lucram cu tehn. Guguianu Honoriu, un electronist pasionat de radio care se ocupa și de evidența mijloacelor fixe și de obținerea de autorizații pentru stațiile de radio. Atelierul radio era în prima cameră din dreapta de la intrarea LAEG, acolo unde în viitor va fi ETC.
În 1971 dotarea IPGG cu stații de radio era următoarea:
-14 stații de radio Motorola Motran pe frecvențele 33.600 și 33.625 Mhz cu modulație de frecvență. Ele puteau fi conectate la RFU(Remote Firing Unit). Se vede că spațierea dintre canale era de 25 Khz. Spectrul de frecvențe nu era eficient folosit. În viitor spațierea dintre canale va fi de 12.5 Khz și va fi obligatorie
-12 stații Apelco cu modulație de amplitudine pe frecvențele 2090 și 2546 Khz
-4 stații Turner cu modulație de amplitudine pe frcvențele 2090 și 2546 Khz
-7 stații Teleco cu modulație de amplitudine pe frecvențele 2090 și 2546 Khz
-4 stații PYE 125T cu bandă laterală unică(Single Side Band) pe frecvențele 2090 și 3971 Khz. Aceste stații sunt o aplicație de folosire eficientă a spectrului de frecvență.
Nu existau stații de radio portabile. Stațiile seismice lucrau în sistem central, 12 canale stânga și 12 canale dreapta. Capetele profilului erau la 600 de metrii de stație. Pentru comunicații mai era folosit telefonul de campanie. Anterior au mai existat stații de radio sovietice RPMS. Într-o zi, singura femeie terenistă operator, Rodica Rău( Pastor), era în atelierul radio. Apoi intră Știucă Constantin și mă salută cu: Salut domnul inginer. Rodica mă întreabă: Te-ai ajuns și tu ești inginer? La care eu i-am răspuns spontan: Am și eu un an vechime. Apoi Știucă i-a precizat că sunt inginer. Pe teren era obiceiul ca atunci când ai un an vechime să te prezinți că ești inginer. Așa că la o formație toți erau ingineri. Eu totdeauna mă prezentam Dobrescu, fără funcție, titlu.
În aprilie a fost instalată rețeua Hi-Fix. La 2 Mai erau Toma Vasile și Vrebca Ștefan, la Cap Midia Anghel Adrian și Știucă Constantin, la Sf. Gheorghe Costache Gheorghe cu soția. În acest an a fost instalată stația monitor în clădirea turn de la Agigea aparținând Institutului Român de Cercetări Marine(IRCM). Aici operatori erau Mitulescu Valentin și Grigore Gheorghe. Tot aici urma să stea și Ing. Pelin Anton care va asigura operativ service pentru rețeaua Hi-Fix. Subsemnatul urma să asigur deservirea aparaturii Hi-Fix de pe navă.
Înainte de începerea lucrărilor cu nava Voinicul în luna iunie, am executat lucrări pentru IRCM cu nava militară hidrografică NH 112. Echipa de geologi de la IRCM era condusă de Panin Nicolae, în prezent membru corespondent al Academiei Române din 2003. Erau prelevate probe cu bodenul și carotierul. Noi asiguram partea de poziționare. Comandantul navei era Căpitan de Rangul I Georgescu. NH 112 era o navă îngustă și lungă cu două elice și putea fi întoarsă pe loc. Viteză era de 16 noduri.
După două luni de zile am început lucrul cu nava Voinicul. Șef de formație era Mercea Traian. Planul era de 800 km de înregistrări pe lună. La fiecare 20 de secunde se producea o explozie. Directiva de partid era să se reducă importurile. Așa au fost asimilate producerea de sfere la Șantierul Naval, de tuburi de plastic unde era introdusă dinamita , de scaune de etanșare care erau realizate la Chitila. Din această cauză, tuburile de plastic nu se rupeau cum trebuie , și lăsau resturi. Următorul tub nu se mai etanșa pe scaun și se producea rateu. Sfera trebuia scoasă afară și curățat tubul rupt. Și sferele se rupeau mai devreme decât sferele franțuzești din cauza tratamentului aplicat materialului. Profilele erau E-W și N-S de la travers Sf. Gheorghe și travers Vama Veche până la o distanță în larg față de țărm de 100 km.
Locuiam în aceiași cabină cu Marin Gonțoiu, în prova babord . Sistemul Hi-Fix era cu inițierea și integrarea culoarului. La plecarea din port treceam pe lângă un punct de coordonate cunoscut și la întoarcere din nou printr-un punct de coordonate cunoscut. Au fost achiziționate niște geamanduri mari care au fost lansate în marea liberă pentru a avea aceste coordonate de referință. Ele erau date în avize pentru navigatori și trebuiau să fie întreținute și iluminate.Când marea se agita sau era furtună, ne întorceam în port sau la adăpost și trebuia să realizăm închiderea pe coordonate.
Toți ceilalți se retrăgeau la cabină, eu eram de serviciu. Verificarea coordonatelor era făcută de un topograf din sediu, foarte meticulos, Galeriu.
În 1971 s-a lucrat pe mare cu Voinicul până în luna noiembrie. Cu dezafectarea navei și cu strîngerea rețelei Hi-Fix, ne-a apucat decembrie.
Al dumneavoastră
Niculae Dobrescu