Anul 2002

Intamplari din trecutul geofizicii

Anul 2002

Mesajde N Dobrescu » 16 Mai 2014, 07:22

În ianuarie 2002 se continuă predarea stațiilor de radio de la echipe în vederea verificării lor și a completării lipsurilor. Nici acum nu înțeleg producerea lipsurilor. Se pierd agățătoare microfon, barete, călăreți pentru conexiunea externă a difuzorului la GM 300, cabluri de alimentare, antene. Apar și distrugeri datorită incompetenței unor oameni care cred că pot depana ceva, dar nu au cunoștințele necesare sau îndemânare. Pentru toate stațiile mobile am confecționat relee de protecție care reacționează la conectarea inversă, la tensiunea crescută a bateriei. Montăm stații de radio pe mașinile din dotare: camioane, ARO, TV, etc.
În acest an se vor retrage stațiile de radio tip Micor și se vor depozita la boxa 7. Avem nevoie de spațiu de depozitare pentru stațiile de radio cu sinteză de frecvență. Acestea au ieșit din garanție și vor fi reparate la LAEG. Din timp am comandat niște stocuri de siguranță de la furnizorii de stații de radio, pentru defectele clasice, tipice. Alte piese de uz general le procurăm din comerț. Se pierd antene pentru stațiile mobile, cu toate că am introdus șuruburi de blocare care să preîntâmpine deșurubarea accidentală a antenei.
Stațiile de radio portabile nu sunt menajate de loc. Pe timpul reprizelor de ploaie sunt lăsate în ploaie directă. Suntem tentați să cumpărăm niște protecții de plastic care costă cca 40 $. Cel mai mult suferă stațiile de radio P040 în care intră apă care corodează lipiturile la componente sau chiar trasele. Mai sunt și stații portabile scăpate în apă sau chiar în batal. Apa din aparate se scurge
în timpul nopții din aparate în tălpile de la încărcătoare.
În 11-12 iulie 2002 fac o deplasare la Cluj pentru autorizarea de stații de radio Motorola. Aici băncile din oraș sunt vopsite în roșu, galben și albastru.Primarul este ultranaționalist.
La GP 300 încep să apară lamele rupte ale contactului de baterie de la scoaterea neconformă a bateriei.
Deja apar și defecte mai serioase. Echipa 11, la un GP 300 înlocuiesc un Power module de 55 $. În lanțul de defectări datorită supratensiunii și a suprimării releului de protecție intră și stații de tipul GM 350. La un aparat înlocuiesc anteprefinalul și dioda supresoare, iar la altul prefinalul și dioda supresoare. La GM 300, defectele tipice sunt potențiometru de volum , apă în capul de control mai ales la Pelton.
Am parte și de deplasări pe teren, la echipe pentru a monta stații de radio în bază , sau pentru montat stații de radio pe mașini. Începând cu 24.09.2002, sunt în deplasare la echipa 20 cu sediul la Roznov. Deplasările le fac cu șoferul nostru de la LAEG, Pintilie Mihai. Dacă se defectează o mașină, se mută stația pe altă mașină. Se montează și se demontează mult. Voi monta stații de radio pe trei dube de transport materiale. Voi aduce de la topo două stații P040 corodate.
Deja stațiile portabile au peste doi ani vechime și vom înlocui bateriile la GP 300 și P040. Deoarece aparatele de radio le-am luat în tranșe, mai lucrăm și cu service Ageximco.
Începând cu 11.11.2002, echipa 11 urmează să predea aparatele de radio. Și echipa 19 are o retragere timpurie. Echipa 19 a lucrat la Merișani. Șef de echipă este Dăianu Gheorghe. Aici am instalat o stație fixă cu o antenă de 10 metrii pe o clădire. În sat este o brutărie cu pâine ca de casă.
Primul aparat GP 300 pierdut este imputat.Victima este un montor reglor foarte conștiincios.Imputația nu este oricum. La valoarea inițială de procurare, cu toate că a fost predat încărcătorul și alimentatorul. Nu se ține cont de amortizarea aparatului care a funcționat peste doi ani de zile. Este un exces de zel pentru cineva care era nou în funcție. Aceasta va fi singura imputație pe care o cunosc. Nu ascund prin ce scriu că cunosc multe lucruri.
La predarea stațiilor de radio se are în vedere numai predarea numerică a inventarului și nu starea tehnică. Se are în vedere numai un control vizual. Defectele tehnice se constată la verificarea electrică a aparatelor.
După predarea stațiilor de radio, trecem la încărcarea bateriilor aparatelor portabile, la verificarea lor și la reparații deoarece nu se cunoaște când va începe campania în 2003.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Povestiri