Anul 1985

Intamplari din trecutul geofizicii

Anul 1985

Mesajde N Dobrescu » 25 Ian 2014, 22:13

În 8 martie 1985 are loc un CTE pentru faza de proiect de execuție a rețelei radio din IPGG. Spre deosebire de alte întreprinderi din cadrul ministerului, Geofizica are o mare extidere geografică și este tot timpul în mișcare. Toată lumea vrea să vorbească cu toată lumea. Avem trei secții de foraj la Gearmata , Tg. Ocna care vor să vorbească cu București și cu sondele aparținătoare, și secția de la București Foraj 3 care vrea să vorbească cu sondele proprii. Pentru primele două secții legătura va fi în unde scurte, iar pentru a treia în UUS.
Pentru grupele seismice cu sediile la Tătărani, Videle, Tr. Măgurele, Filiași, Bălcești, Smeura, Căciulata,Pârâul Caprei și teren se prevede o legătură în UUS. Întrebările care se pun sunt legate de cum răspunde proiectul la tema dată și la proiectul ministerului.
În 20 martie apare un nou punct de vedere.
Secția 1 Foraj Gearmata cu sonde la Lipova, Arad, Cernei , legătura în UUS.
Secția 2 Foraj Tg. Ocna cu Focșani legătura în US și Focșani cu grupele seismice de la Jitia, Tecuci, Tg. Bujor, Bârlad legătura în UUS.
Secția 3 Foraj București, str. Neajlovului cu sonde la Drăgănești Olt- Stejaru, Lehliu, Târgoviște legătura în US și UUS.
Seismica Arad cu Marghita, Șofronea , Timișoara legătura în UUS.
Baza Buzău legătură cu Tătărani, București, Slobozia, Tecuci, Galați.
Un ultim punct de vedere va fi stabilit în 19 aprilie 1985 cu trei relee la Șiria, Istrița, Măgura Odobești. Vor fi necesare 8 frecvențe în banda I pentru care se va face cerere de asignare a frecvențelor cu motivare avînd în vedere că se lucrează cu material exploziv, necesitatea raportărilor continue , necesitatea intervenților rapide în caz de accidente umane sau erupții la sonde.
În luna iunie am fost la Constanța 10 zile pentru că am încasat spor de șantier.
Între timp se procură 5 bucăți piloni de antenă de 30 m , cu scări pentru urcat în vârf, cu ancore cu diametru de 16 mm, care aveau nevoie de fundație de 1 metru cub și macara pentru ridicare.
În 28 august se montează o stație RTF la Măgurele care asigură o bună legătură cu terenul și LAEG.
În octombrie 1985, o nouă provocare. Trebuie realizate legături radio între Șinca Veche, vila de la Ohaba și galeriile de mină de la solide aflate la punctele de lucru de la Poiana Mărului, galeria Mesteacăn, galeria Valea Dragului , galeria Veneția, galeria Porumbacu din Munții Făgăraș. Se va realiza o legătură radio în unde scurte folosind stații de radio Teleco. Ca ajutoare îl voi avea pe Albeanu Constantin de la boxa 10 și Sabău de la atelier. La Șinca Veche instalăm un pilon de antenă de 20 m confecționat după un proiect propriu din țeavă de dural cu diametru de 70 mm. Folosind o stație TWC realizez o legătură bună cu LAEG și Constanța în ziua de 17 octombrie. Toată lumea așteaptă numai de la mine.Va trebui să transmit prin radio, din memorie, necesarul pentru instalare antenă la Tătărani, deoarece este sosit un camion de la echipă . Deplasarea durează o săptămână, vremea este excelentă și chiar mai găsesc câteva bobițe de mure. La întoarcerea de la Porumbacu spre cazarea de la Perșani, prindem în jurul orei 21 o eclipsă parțială de lună.
Pe 25 octombrie 1985 instalăm pilonul de antenă de 30 m de la Tătărani și o stație RTF cu alimentator. Luăm legătura cu stația radio instalată pe autolaborator cu Tătărani, de la paralela 45, apoi ne deplasăm spre Șinca Veche unde s-a reclamat că nu merg stațiile de radio. La această deplasare sunt împreună cu Grigorescu și Albeanu. Seara ajungem la Șinca Veche. Găsesc bateriile
descărcate. Instalez câte un voltmetru ca să se vadă când bateria este descărcată/încărcată. La stație nu este același operator, vorbește oricine și nu are cine să facă încărcarea bateriei. Mergem din nou la Porumbacu. Galeria este situată pe o vale între doi versanți din Făgăraș și încercăm diverse modele de antene. Este multă vegetație și absorția undelor electromagnetice este mare. Stația folosită are o putere de numai 10 w și lucrează în undă indirectă prin reflexie ionosferică. Motorul folosit bagă paraziți mari. În bază la Șinca Veche rămâne Albeanu cu care stabilesc niște ore pentru legătură radio. Timp de 4 zile merg la galeriile de la Porumbacu, Paltin, ajustez antenele , instruiesc personalul și monitorizez legăturile radio.
La sfârșitul lunii o nouă deplasre de 3 zile la Șinca Veche, de astă dată împreună cu Tilici Vasile. La Șinca Veche și Paltin, baterii neîncărcate. La Șinca Veche priza de 220 V este defectă și nimeni nu constată acest lucru.
Între 2.12.1985-7.12.1985 sunt la secția 2 foraj Tg. Ocna și realizez legătura radio între sonda 7 Schitu și baza de la Tg. Ocna. Se folosesc tot stații Teleco și antene dipol. Se realizează o legătură bună pe canal 2 cu București, Sf. Gheorghe-deltă și Tuzla.
Din două gioarse de redresoare fac un redresor.
Sosit la București, mă pregătesc pentru o nouă deplasare la Giarmata, cu trenul, pentru o săptămână. În bază găsesc mufa de antenă slăbită, înlocuiesc bec 12 v ars și ochi pisică care nu influențau funcționarea stației. La Giarmata Vii înlocuiesc microfonul și repar cablul de antenă.
Necesar cablu coaxial nou, 45 m. A treia zi mă deplasez cu trenul la sonda 1097 Sântoma deoarece secția nu are nici o mașină disponibilă. Aici, butonul care doza modulația TRANS GAIN, este închis și modulația era zero. Din nou nu am mașină ca să mă deplasez la sondă și voi aștepta alte două zile.
La sonda de la Felnac, cu toate că am realizat legătura radio, maistru sondor spune că stația merge când dă cu pumnul.Aici lipsește butonul selector canale, lipesc mufa de antenă, înlocuiesc micofonul și curăț contactele releului emisie- recepție. Pe 18 decembrie 1985 ajung la București și nu voi mai pleca în deplasare pe teren în acest an.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Re: Anul 1985

Mesajde N Dobrescu » 18 Feb 2014, 15:18

Am uitat anumite evenimente pe care din alte notițe le voi însera aici. În 14 mai sunt pe terasa din Caransebeș nr 1 calădirea cu 8 etaje și aleg soluția pentru antena în unde scurte pentru stația SEG 100 D. Se va instala o antenă tip mobil, și se va turna un cub de beton în care va fi încastrată o țeavă. În luna iulie voi fi la grupa 12/85 la Șofronea pentru instalare pilon de antenă de 30 m cu scări . Voi pleca în delegație împreună cu tehn. Ion Gheorghe și lăcătușii Anton Ion și Antoniu Mihai. Vom fi cazați la Hotel Astoria, iar deplasarea va fi cu trenul. În final se va realiza o legătură cu terenul ,iar pentru legătura cu Arad va fi nevoie de un pilon de antenă de 14 m.
În iunie 1985 am făcut o deplasare la Giarmata împreună cu Tehn. Ion Gheorghe cu mașina.Toate stațiile au avut nevoie de intervenții. Se va realiza ca de fiecare dată legături radio între cele 3 sonde și bază unde am instalat o antenă V întors. Ne-am cazat la un hotel la Pădurea Verde.
În perioada 3-4.6 1985 voi face o deplasare de recunoaștere a amplasamentelor stațiilor de retransmisie de la Istrița și Măgura Odobești.
Tot în iunie sunt la echipa de la Săvinești pentru a verifica temeinicia reclamațiilor de la formație că nu merg bine stațiile de radio și sistemele de împușcare. La RTP sunt 2 antene defecte pe care le înlocuiesc și un altul cu difuzorul betonat și din această cauză modulația este slabă.La syncraphone,un emițător defect pe care îl înlocuiesc din syncraphone de la micro care nu este folosit ca emițător. La stație, modulația parazită a syncraphone I se datorează ventilatorului sursei de alimentare a stației. Pe profil se realizează legături radio între stația de înregistrare și RTP-uri la distanțe de 1.5-2 km.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Povestiri