Mai am și în ianuarie zile de concediu de odihnă. Suntem la boxa 7 și ne ocupăm de Hi-Fix/6 și de stațiile de radio din dotare.La Constanța mă ocup și de evidența mijloacelor fixe din dotare. Acum Prospecțiuni SA are câte un om numai cu astfel de responsabilități, la fiecare echipă care se ocupă de evidența utilajelor.
În aprilie suntem la Constanța și instalăm Hi-Fix-ul. Avem un beneficiar nou ICH care se ocupă de construcția de diguri în portul Agigea Sud. Vom face descărcări controlate de șalandre la construcția digului de nord și a digului 10. În acest fel, construcția digului va fi mai rapidă și mai ieftină, deoarece nu se mai risipește material.
În bază, din când în când mai vine Opriș Hariton care s-a retras din Irak și nu are încă formație. Se va ocupa de obținerea autorizațiilor de construire pentru căsuțe. Eu și cu ing. Pelin ne-am ocupat de recepționarea elementelor de căsuțe sosite de la Arad , de fundații și apoi pentru câteva drumuri la primărie, Opriș Hariton va culege roadele muncii noastre. Opriș Hariton va fi remarcat de Directorul Varodin. Așa se scrie istoria. In acest an vom lucra mai mult de o lună, seismică pe mare cu aparatura montată pe Marea Neagră și Opriș Hariton va fi șef de formație.
În iunie sau iulie are loc o mutare de platformă, probabil Orizont.Ing. Pelin este pe navă , iar eu sunt în bază. Vin două vagoane cu panouri pentru căsuțe. Locațiile se impută. Directorul Varodin este la Petromar în comandament și face rost de un camion. Vor veni de la București cu trenul 4 salariați inimoși de la atelier. Voi pune și eu mâna la încărcare –descărcare. Prin radio ing. Pelin care a scăpat de această obligație mă întreabă : Te descurci, Nicușor? Depășim și acest moment, iar apoi din banii mei trebuie să-i cinstesc pe băieții de la atelier care m-au ajutat.
Lucrăm pentru IGG și ICH. La Constanța avem o mașină de scris clasică pe care scriu adresele cu coordonatele de descărcare ale șalandrelor pentru ICH. Pentru prospecțiunea seismică marină se va cumpăra un cablu streamer nou și la specializare va merge ing. Pelin și ing. Steriu. Pentru o perioadă scurtă voi fi singur. Când am mai multă nevoie de oameni, Pascariu pleacă la Slobozia Gară neînvoit pentru o moștenire care nu este rezolvată de 2 ani. Pascariu îmi dă găuri în pontaj și îl pun nemotivat. Aparținem de LAEG, nu suntem încă formație. Steriu îl va ierta. Nu așa se transmite autoritatea. Nu am mașină la formație și alerg cu IRTA între descărcare de șalandră la Agigea și nava Viteazul cu care făceam gravimetrie marină. Dobre este plecat la București deorece soția a născut o fată. Din când în când mai face Mitulescu câte o descărcare.
În septembrie- octombrie suntem în șantierul naval Brăila unde nava Marea Neagră este amenajată pentru prospecțiuni seismice. Comandantul navei este Nazarevschi. Aparatura Hi-Fix este montată în camera hărților și numai Indicatorul stânga-dreapta este montat în comandă ca să fie urmărit de timonier. Stația seismică MDS 10 cu 2 transportoare de bandă este montată în camera în care a fost infirmeria. Montarea aparaturii de la stație se va face cu personalul LAEG de la atelier. Se mai montează la pupa un tambur mai mare pentru streamer și două rame cu tunurile cu aer comprimat.
Se pleacă de la Brăila în luna noiembrie. Vom începe cu semnătura tunurilor care se va face travers de Cap Caliacra la o adâncime a apei de peste 100 de metri pentru a nu fi o influență a fundului mării. Pe vapor sunt specialiști din toate domeniile. Îl avem la bord pe Directorul tehnic Varodin, ing. Negrescu, ing.Sandu Popescu, ing. Iușan etc. La stație operatori sunt Roman Marius și Pop Liviu.
Avem și doi tehnologi, Vlad Adrian și Ion Mirițoiu. Nava Marea Neagră are spațiu mare de cazare și camere mari pentru alimente. Inginerii stau singuri în cabină, în castel. Castelul este în prova.Masa este gratuită.
Lucrăm toată luna noiembrie și câteva zile din decembrie. Vremea se va schimba în decembrie și vom fi nevoiți să oprim lucrul. Nava va acosta în Constanța și vulcanizatorul de la Chitila va coborî pe scara de pisică cu bagajul în spate și nu va mai aștepta să se pună schela de coborâre. Prin acest gest se vede că meritam banii pe care îi primeam și că nu mulți rezistau la viața de izolare pe mare.
Pentru a obține dană de acostare trebuie făcută o cerere către un comandament. La bord îl avem pe Adrian Vlad , fiul generalului de securitate Vlad și de el se ocupă personal un maior de la securitate, din Constanța. Acesta se ocupă de intrarea navei în regim de urgență, fără să mai stăm în radă.
Până pe 10- 15 decembrie 1980 vom reuși să luăm aparatura și utilajele de pe navă. Apoi urmează efectuarea concediilor de odihnă.
Al dumneavoastră
Niculae Dobrescu