Anul 1972

Intamplari din trecutul geofizicii

Anul 1972

Mesajde N Dobrescu » 31 Ian 2014, 10:07

În februarie 1972 voi intra în anul trei de stagiatură.
Până în aprilie când vom pleca la mare pentru IGG, voi lucra la reparația stațiilor de radio și a explozoarelor. Băieții de la puncte pregătesc contragreutăți, scot materiale pentru campania de lucru și sunt repartizați sau la atelierul mecanic sau la boxa 10. La boxa 10 este o masă lungă la care se fac intervențiile la cablul marin. Cablul marin este plin cu un gaz lichid care a fost asimilat și se produce în țară.
În lunile aprilie și mai vom lucra cu pescadoarele Pălămida, Marea sau Gilortul pentru geologii de la secția Agigea care acum aparține de IGG. Voiajele sunt scurte pentru că nu este bucătar. Nu sunt cabine multe. Mai facem și câte o derivă și dăm la țaparină după stavrid, apoi îl facem cu sare pe plită. Recoltăm bodene.
De abia în luna iulie nava Voinicul va fi amenajată și vom face lucrări seismice pe mare. Anul acesta șef de formație este Pelin Anton. Când vrem să-l tachinăm pe ing. Pelin, eu și Nicoară îi spunem: Ți-am făcut planul. Echipa topo este formată din Ion Gheorghe și Lupașcu. Față de profilele de anul trecut, apare o îndesire între cele executate. Planul este tot de 4,000 Km anual ,pe care îi vom realiza în următoarele 5 luni de lucru.
Numai dacă avem o întrerupere din cauza lipsei de sfere mai putem să mergem și noi la Mamaia la plajă , la fotbal. Colectivul este sudat și într-o astfel de zi ajungem la Mamaia. Suntem electroniștii și artificierii. În total 9. Mai luăm de pe plajă un puști și facem două echipe. Cel mai bătrân este artificierul Irimiță, în jur de 50 de ani. Puștiul este plin de energie. Pelin cînd este depășit de puști, ca să nu-l lovească îl prinde în brațe pe puști. Este fault, dar puștiul este supărat că nu a continuat faza. După ce am obosit la fotbal ne răcorim la o bere brumată. În 1972 nu au fost multe astfel de momente de respiro deoarece am început târziu și planul a rămas același, de 4,000 km.
În august sunt pe mare când se va naște fata mea. Primesc vestea prin radio de la Ilea, din bază. Sunt singur la stație când primesc vestea.Va fi printr-o simplă coincidență o defecțiune, nu știu de ce natură și vom intra în port. Întreruperea este de două zile. Șerban Ștefan spune că pleacă la București pentru o zi. Și eu voi spune că plec la București. Dar tu de ce pleci mă întreabă Pelin? Păi s-a născut fata mea. Și până acum de ce nu ai spus , Mutule, îmi spune Pelin? Pelin vrea să ne aibă pe toți în zonă.
Voi merge la București ca să-mi declar copilul, apoi întors la formație voi da de băut. Vom continua lucrul și vom face planul și pe luna august.
La audierile legate de postările pe Forum pe care le-am susținut în fața lui Felicia Lupu, descrierea acestor evenimente din viața mea și a lui Dobre Liviu care se afla pe mare la același eveniment și pentru el, dar la altă dată , poate au contat de nu ne-au concediat și pe noi.
Pentru Pelin, inginerul electronist, era primul an ca șef de formație. Mai era ca electronist , șef de formație, la uscat, Ion Cristian, care lucra cu Gauzin Ion ca operator. Funcția de șef de formație nu era dedicată pentru inginerii electroniști. Vom vedea acest lucru mai târziu când echipa de la mare va fi condusă pentru un an de Opriș Hariton.
Știu că Pelin conta pe mine.
Acest lucru se va vedea. Voi primi și în acest an diploma de Evidențiat în muncă.
Vom face lucrări de prospecțiune seismică pe mare până în noiembrie.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Povestiri