Anul 1983

Intamplari din trecutul geofizicii

Anul 1983

Mesajde N Dobrescu » 23 Ian 2014, 14:13

Am făcut revelionul la Awbari în Libia numai cu bărbați. Pe 1 ianuarie 1983 suntem liberi. Avem în bază un televizor color cu video. Împrumutăm casete video de la bulgari și greci. Avem o singură casetă a noastră cu mătușica Caterina Valente dintr-un concert. Atunci mătușica avea aproape 70 de ani dar se mișca foarte bine. Din plictiseală mai vizionăm și casete pentru adulți. Printre noi sunt și oameni simpli care nu știau că există așa ceva. Nu stau cu fața la televizor. Stau lateral și din când în când mai trag câte un ochi. Nu le vine să creadă că există și așa ceva, dar nu pleacă din zona televizorului.
Pe 2 ianuarie continuăm lucrul și obosiți nu mai avem vise erotice. Până la sfârșitul lunii vom realiza 193 km. În februarie lucrez pe teren până pe 15 și se realizează 85,4 km. Într-o zi prindem o furtună puternică de nisip și nu putem lucra, iar în altă zi terminăm un profil și ne mutăm pe altul. Cel mai mult se realizează 11.6 km. Pe 23 februarie plec în liber în țară. Apoi voi merge la un radiolog de 70 de ani. Cu experiența lui, acesta consultând radiografia veche din Libia spune că este o fractură de coloană. Îi spune asistentei care este zona de interes ca să focalizeze și mai fac două radiografii care pun în evidență fractura de coloană a lui L 1 cu tasare și dislocare. Prin acest accident pierd un centimetru din înălțime. Cu radiografiile merg la ortoped care îmi recomandă tratamentul de repaus, de evitarea ortostatismului și evitarea ridicării de greutăți. În 8 martie 1983 anunț Rompetrolul că nu mă mai pot întoarce la post pe data de 30.3.1983 așa cum eram programat. Ce este de făcut? Citesc despre medicină, despre coloană ca să-mi explic anumite treburi. Îmi pică în mână o carte a doctorului Șdic de la centrul balnear Eforie Sud. Încep exerciții cu o profesoară de recuperare fizică. Sunt în concediu medical. Fostul meu coleg de cameră, ing. topograf Nițescu vine în țară și mă sună la telefon ca să mă întrebe ce mai fac. Se oferă voluntar. Are un fost coleg de liceu, acum medic primar la Spitalul Brâncovenesc ce va fi demolat atunci când Ceaușescu va da din mână. Obțin o trimitere la Spitalul din Eforie Sud unde îl întânlesc pe profesorul Șdic și voi urma timp de 3 săptămâni diverse proceduri. Este mai. Sunt din nou în concediu medical. Trebuie să merg la soare. Deja port un corset scurt. Acasă dorm cum se spune pe scândură. Îmi inventez exerciții. Stau în căpăstru pe plan înclinat ca să apară o elongație a coloanei. Nici Steriu și nici Negrescu nu se oferă ca să stau în concediu medical în bază sau la un punct. Nu a început sezonul pentru vizitatori. Plec pentru 2 săptămâni la stațiune, la Eforie la hotel. În 4 luni adun 116 zile de concediu medical. Merg la comisie în iulie și august. Mai adun încă 62 de zile de concediu medical. Am ajuns la 178 de zile concediu medical. Mai am nevoie de încă două zile de concediu medical și mă pot pensiona la 37 de ani. După această perioadă fac o nouă radiografie. Fractura nu este rezolvată. Încă nu s-a depus calusul. Trec la un corset mai înalt.
Acum apare o ofertă. La IFLGS există o rețea radio creată de ing. Daniel Jenel care a lucrat la IEMI. Ministerul Petrolului care are în subordine multe IPEG-uri, IFLGS, IPGG, etc., vrea o rețea radio integrată care să funcționeze în caz de erupție la sondă. Din Minister, de această problemă se ocupa ing. Iusipenco Andrei care lucrează la serviciul Mecano- energetic. Guguianu Honoriu
care lucra la radio este pensionat medical după două accidente vasculare. La boxa 14 de radio lucrează Scurtu Adrian și Ion Gheorghe pentru stațiile de radio din teren, așa că era nevoie de un om care să se înhame la muncă. Așa ajung ca ing. principal în LAEG și nu ca să fiu cocoloșit pe probleme medicale.Suntem în septembrie 1983.La acel moment dotarea cu stații de radio din IPGG era:
1. Stații de radio în unde scurte
- 4 buc. PYE 125T-100w pe frecvențele 2090 și 3971 khz
- 4 buc. TWC -150 w pe frecvențele 2546, 3971, 7590 și 12510 khz
- 7 buc. AEL -150 w pe frecvențele 2546, 3971, 7590 și 12510 khz
- 7 buc. Teleco -10 w pe frecvențele de 2090 și 2546 khz
2. Stații cu modulație de frecvență
- 14 buc. Motorola Motrac-30 w
- 4 buc. Motorola Micor-55 w
- 25 buc. Motorola Micor-20 w
- 4 buc. Motorola Micor -100w
- 7 buc. Motorola Mocom 70 -10 w- pe frecvența 151.100 mhz pentru vibratoare
- 7 buc. Motorola Micor -10 w- pe frecvența de 151.100 mhz pentru vibratoare
- 4 buc. Motorola cu tuburi -20 w-pe frecvențele de 39.000 și 39.025 mhz
- 16 buc. Syncraphon I- 40 w
- 27 buc. Syncraphone II-40 w
- 18 buc. RTM-20 w
- 400 buc. RTP -1 w- pe frecvențele de 33.600 și 33.625 mhz
- 100 buc. RTP- 1 w- pe frecvențele de 39.000 și 39.025 mhz
3. La solide mai erau:
-18 buc. Realistic în banda cetățenească
-2 buc. WILD pentru măsurători topografice
-50 buc. RTP -1 w
-16 buc. RTM -20 w.
4. – 3 buc. Emițătoare Hi-Fix -100 w pe frecvența de 1919 mhz
După cum se vede, existau 19 modele de emițătoare, pe 6 frecvențe alocate în scurte, alte 4 frecvențe alocate în banda I, o frecvență alocată în banda IV și 2 frecvențe pentru WILD. Ca vechime, stațiile Teleco erau dinainte de 1969, cele care erau cele mai vitregite erau RTP-urile din 1975 și care aveau o durată de funcționare de 18 ani și puteau fi casate în 1993. Ele vor fi ținute în funcțiune datorită unor oameni pricepuți până în 2000 când vor fi demolate, după achiziționarea stațiilor Motorola cu sinteză
de frecvență.
Va urma
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
Ultima oară modificat de N Dobrescu pe 15 Feb 2014, 07:42, modificat de 2 ori în total.
N Dobrescu

Re: Anul 1983

Mesajde N Dobrescu » 24 Ian 2014, 09:28

Sunt dezamăgit că după 6 luni de eforturi nu s-a rezolvat fractura de coloană. Între timp am ajuns și la medicul,chirurgul, generalul Iacob. Am făcut totul ce depindea de mine. Acum am o nouă provocare așa cum au fost multe din viața mea. Nu am voie să ridic decât două kilograme. În jurul meu nu sunt slugi. Voi apela la posturi. Voi suge burta și voi încorda mușchii fesieri. În afară de RTP,toate stațiile de radio au multe kilograme. În stația de autobuz, tramvai, în așteptare, fac ridicări pe vârfuri. Nu-mi pasă că alții se uită nedumeriți la mine. În tramvai îmi caut o poziție ferită și mă țin bine.
Nu știu în ce zi a săptămânii a picat 10 septembrie 1983. Mă duc și iau legătura cu ing. Daniel Jenel de la IFLGS.Aflu ce a realizat. Specificul lor este altul decât al Geofizicii. Din două unități RTM a realizat un translator pe care l-a montat pe un pilon de televiziune de pe Coștila și are comunicații în partea de sud, în Muntenia acolo unde are sonde. La sondă are un radiotelefon normal RTM.
Directorul nostru adjunct este Verișorul, Mihai Smărăndescu care provine de la IFLGS și care vrea comunicații ca la IFLGS. Voi afla că a beneficiat de un proiect radio făcut de IPPTTC, șef de proiect ing. Iuliana Dumitru. Pe 19 septembrie ajung la IPPTTC și constat că șefa de proiect este fosta mea colegă de grupă. Avem o discuție lungă despre specificul nostru de lucru. Proiectul va cuprinde 3 stadii :
-stadiu de soluție care va costa 150,000- 200,000 lei
-proiect de execuție 600,000 lei
-devize și detalii de execuție. Pentru cititorii noștri actuali trebuie să spunem că o Dacia standard costa atunci 70,000 lei. În acest deviz nu intra costul echipamentului necesar. Până la sfârșitul lunii se lansează comandă pentru stadiul de soluție.
Periodic era nevoie să merg la Minister pentru a comunica ce am realizat. Până la elaborarea proiectului radio vom face pași mici cu ce avem în dotare.
Deja la boxa 14 era construit buzunarul din spate unde aveam depozitată aparatura. Pentru împușcare fuseseră construite mai multe cutii în care era montat un emițător Micor interfațat cu un decoder. În întreprindere erau în exploatare peste 600 sute de stații de radio și nu toate erau folosite. De la terenul de tenis care a fost demolat atunci când a fost construit calculatorul, erau
recuperați și depozitați la LAEG stâlpii de la nocturnă. Am montat 2 stâlpi și s-a instalat o antenă dipol cu trapuri pentru o legătură permanentă între LAEG și rețeaua de la Hi-Fix. La stâlpul din grădină a fost montată în vârf o antenă RTF pe 39 mhz, iar la stâlpul din curte alta pe 33 mhz. Voi recupera de la boxa 10 toate antenele care au fost la stațiile Turner casate.
Pe vremea aceea, multe lucruri se rezolvau prin relații. Scurtu Adrian află de la o verișoară care lucra la o bază de aprovizionare despre un stoc de țevi de dural cu diametrul de 70 mm și lungimea de 5,000 mm. Vom cumpăra astfel de țevi din care se vor construi 3 antene cu ridicare verticală de 30 de metri și 4 piloni de antenă de 20 de metri după un proiect propriu.
Secția 3 foraj are sediul la Chitila și are sonde nu departe de București. Se instalează un pilon la Chitila și o stație RTF. Sunt mai multe magazii la Chitila la care se instalează RTP-uri cu alimentator, antenă exterioară și o altă stație fixă la aprovizionare. O altă pereche de stații se montează la Garaj în Coralilor și la transporturi în Caransebeș.
Se instalează la Tătărani un pilon de antenă de la Turner de 10 m și în vârf se pune o antenă pentru 33 mhz. Se realizează legătura între bază și teren. Legătură ocazională cu București. Un alt pilon de antenă se instalează la echipa de la Urziceni.
Directorul Smărăndescu vrea un interfon. Coop. Radioprogres face astfel de aparate la 3363 lei postul central și 2897 lei postul secundar. Directorul vrea 9 posturi secundare. Acestea nu sunt prevăzute în planul de investiții și până atunci repar interfonul de la LAEG făcut de Slăvescu cu care ne asculta Negrescu în boxe ce vorbeam.
Pentru secția 3 Foraj se instalează Radiotelefoane fixe cu alimentator la sondele 44 Seaca, 46 Văleni, 50 Stoicănești, 5 Valea Cireșului.
La Gearmata era Secția 1 Foraj unde șef era ing. Achim Gheorghe. Aici erau montate 4 bucăți radiotelefoane PYE 125 T care fuseseră în 1969 la mare. În 29.11.1983 sosește o stație alimentată invers, cu difuzorul betonat de mizerie, cu siguranțe arse și două butoane lipsă. Se mai plâng și de alte stații care nu merg. Pe 1 decembrie plec împreună cu șoferul LAEG Mitică Filip și Ion Gheorghe la Giarmata pentru intervenție cu TV autolaborator. Mai întâi ridicăm o antenă în bază, apoi mergem la o sondă la Pecica unde nu mergea stația. Stația avea 4 canale, 4 mufe de antenă, dar se lucra numai pe canalul 1 și mufa de antenă era băgată pe canalul 4. Voi desfința celelalte 3 mufe ca să nu mai existe eroare de operare. Un salariat beat rupe antena și voi fi nevoit să revin a doua zi pentru a termina lucrarea. Se realizează legătura radio cu baza, chiar și cu stația de radio montată pe mașină. Mergem apoi la Zădăreni de unde luăm stația de radio pentru a fi montată pe 5 decembrie la Țipari. De Sf. Nicolae, se montează o stație de radio la Mercina, lângă Oravița. Aici lipsește redresorul care era în dotare. Fiecare stație de radio era dotată cu acumulator nou de 180 Ah de la LAEG, iar atunci când se defecta un acumulator de la un utilaj se lua cel de la stația de radio , apoi oameni nepricepuți alimentau stația de radio pe dos. Voi lăsa în bază la Giarmata un set de piese de rezervă pe care să le am atunci când vin cu avionul.
Întorși la București, Ion Gheorghe, după schema din documentația de PYE 125T va construi 4 alimentatoare de rețea pentru stațiile PYE 125 T.
Ne ocupăm și de aprovizionare. Lansăm comandă la Electronica din str. Baicului pentru difuzoare necesare la RTP și RTM. Învățăm din problemele care apar și introducem un potențiometru exterior de Squelch cu reglaj continuu și elaborez și instrucțiuni scurte de operare lipite pe unitățile de comandă folosite la radiotelefoanele fixe de la Foraj 3. Acum toate formațiile vor radio pentru comunicații. Sunt deja 17 echipe seismice, 5 echipe de geologi, 3 secții de foraj numai la partea de Hidrocarburi. La Solide, au altă gestiune de stații radio. Smărăndescu vrea ca aceste stații să aparțină de LAEG.
Până la sfârșitul anului va trebui să fac o informare pentru Minister cu ce am făcut.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Re: Anul 1983

Mesajde N Dobrescu » 15 Feb 2014, 07:52

După septembrie, ne vizitează la boxa 14, Ricu Ștefănescu. Vorbim de una de alta și îi povestesc de accidentul meu din Libia. Îi spun că port un corset. Și el a trăit un accident nefericit în Algeria la coloana vertebrală, în zona dorsal-cervicală. Îmi dă tot felul de sfaturi, mă încurajează și chiar a doua zi vine special pentru mine să-mi arate modelul de corset pe care l-a purtat el. Eu nu lucrasem niciodată cu el. La Geofizică, Ricu Ștefănescu a fost și șef de formație. Pentru voluntarismul lui Ricu Ștefănescu și a lui Nițescu Georghe pe care l-am descris mai sus, le port o amintire vie.
Ricu Ștefănescu va fi asasinat mai târziu în Algeria de musulmani extremiști.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Povestiri