Nu mai este nici o taină că în petrol se învârt mulți bani. Țările arabe din golful Persic arată altfel decât acum 50 de ani. Se remarcă prin construcții avangardiste care îți taie respirația atât prin soluțiile inginerești, cât și prin cele artistice.
La noi, Petrom și-a construit un sediu pe măsură. Până și autobuzul 331 bis întoarce la ei ca să-i privească din toate pozițiile la fiecare cursă. Conducerea la Petrom este austriacă. Un fel de nemți. Am fost de mai multe ori prin Austria. Este prea multă ordine. Nu le găsești cusur. Și asta mă deranjează.
La noi conducerea este americană. Despre americanii noștri am scris: Americanii din USA și cei din SC. Prospecțiuni SA. Într-un articol de început din Știri Prospectate, Gehrig Schultz spunea că atunci când a venit el în 2009, a găsit oameni fără inițiativă. De exemplu a fost întrebat în ce culoare să se vopsească bordurile din Caransebeș. Cine putea să întrebe acest lucru știm. Așa au fost vopsite bordurile în alb și albastru. De asemeni știm cine a ordonat să se facă marcaje pe unde să circule pietonii prin curte. Nici nu este angajat la Prospecțiuni SA.
Acum aflu că în holul de la intrare unde era un mozaic frumos de marmură, a fost acoperit cu linoleum. Toate denivelările din marmură au ieșit la suprafață, în linoleum. Un sediu de firmă trebuie să fie generos. Ba mai mult, a mai fost tras un perete de rigips care a redus din spațiu. În toată lumea se folosesc materile naturale: piatra, marmură, granit. Am văzut multe orașe europene care au străzile pavate cu piatră, nu cu asfalt sau dale de beton. In America, la Houston, la Geo Source sau Texas Instruments, holul de la intrare, de la recepție nu era acoperit cu linoleum sau mochetă.
Am lăsat în IPGG și Prospecțiuni SA peste 40 de ani de muncă. Mă doare pentru tot ce aud sau văd despre Prospecțiuni SA. Prospecțiuni SA mergi spre o direcție greșită. Acest lucru trebuie să ți-l spună cineva. Mai important era să se facă terasa. Mai important era să se facă consolidarea clădirii, decât cosmetizarea ei. Și Liz Taylor a făcut multe operații estetice ca să rămână veșnic frumoasă. Nu au ajutat-o la nimic. A devenit un sport național în Prospecțiuni SA mutatul de la un etaj la altul sau dintr-un birou în altul.
Al dumneavoastră
Niculae Dobrescu