Vreau să fiu bine înțeles. Nu am nimic personal cu Gehrig Schultz. Dar nu pot să fiu de acord cu declarațiile și cu faptele lui Gehrig Schultz care își urmărește numai propriile interese călcând totul în picioare. Astăzi, aici și acum nu scrie sindicalistul vindicativ, ci omul echilibrat care este determinat și de rațiuni economice.
Gehrig Schultz a venit în companie în 24 noiembrie 2008, dar la vremea aceea nu avea carte verde așa cum se obișnuiește în toată lumea. Și eu am fost în Libia și am avut nevoie de un permis de muncă. Gehrig Schultz are un contract de management în care dacă își atinge niște obiective primește un bonus egal cu salariul pe un an de zile, în afară de alte bonusuri și facilități. Pentru a-și atinge acest scop, Gehrig Schultz calcă totul în picioare.
Pentru atingerea acestui scop, Gehrig Schultz și-a adus un magazioner, Tony Paduano, pentru a face restructurare. Din totalul de 1400 salariați au fost concediați 30%, adică 420 salariați. Concedierile au fost făcute și cu aportul lui Felicia Lupu care a fost plătită regește. A fost desfințat compartimentul salarizare, cele două baze de la Leordeni și Buzău, urmînd a fi externalizată contabilitatea, activitatea de radio și altele. De frica concedierilor fără salarii compensatorii, oamenii s-au înscris voluntari pe liste. Astfel s-a ajuns l-a un raport anormal între meserii. De fapt concedierea, a avut ca scop inițial reducerea fondului de salarii, pentru a se aduce treptat expații cu care Gehrig Schultz a mai lucrat și în alte locații. Prospecțiuni SA este o bună Fulga de muls.
A fost concediat Aurel Ciovică, director comercial, ca ulterior pe aceiași poziție să fie adus Victor Căplescu. Probabil nu plăcea persoana, nu competența lui Aurel Ciovică. Sau tocmai asta deranja.
Fară exagerare, au fost 420 de drame sociale. Gehrig Schultz ești răspunzător pentru toate aceste drame sociale.
A fost desfințată și activitatea de la Pietrărie, și atunci când Tender a avut ceva de executat, nu a avut cine să-i facă lucrarea.
Pentru atingerea scopurilor, Gehrig Schultz a pus presiune pe salariații rămași care au dus mai întâi la boli ale salariaților și apoi la decesul câtorva dintre ei. Astfel au decedat Dobre Daniel Liviu, Dârstaru Constantin, Manolache, Titi Popovici, Dumitru Bucălăete, Lucică Tisăianu. Cred că au fost trecuți toți. Nu-l voi trece aici pe Popa care din teribilism a murit la Bazna într-un accident rutier.
Gehrig Schultz aceștia sunt morții tăi, așa cum morții de după 22 decembrie 1989 sunt morții lui Ion Iliescu.
Liviu Dobre a condus mașina Laeg-ului în ultima deplasare a sa pe teren. A fost nevoit să facă acest lucru. Trebuia să facă cineva acest lucru după ce postul de șofer profesionist fusese desfințat. La ora 6 dimineața a fost întânlirea la Laeg. Ne-am deplasat pe teren la Florica, unde au fost intervenții la stație și la 4 stații de radio de pe mașini unde a participat și el deoarce mai aveam drum lung până la Bazna. La această deplasare, m-am oferit deoarece știam că sarcinile erau mari și deplasarea era scurtă. Apoi, am trecut pe la sediul echipei din Buzău și prin Șiriu la Bazna unde am ajuns la ora 20 și 30 de minute, ne-am cazat, apoi am mâncat pentru prânz și cină. Restaurantul era ținut deschis special pentru noi. Liviu a condus în prima zi fără greșală. A doua zi, plecarea de la hotel a fost la ora 7 dimineața deoarece sarcinile erau mari. Aveam de rezolvat stația de radio de la sediul din Târgu Mureș a cărei antenă era pe un hotel de 5 etaje. Am urcat împreună pe jos cele 5 etaje, deoarece liftul nu mergea. Am constatat defecțiunea, iar Liviu a coborât să aducă cele trebuincioase de la mașină. A mai urcat din nou, pe jos, pe scări. Intervenția care trebuia corectată era făcută de o persoană neprofesionistă, pentru că în zilele de azi nu mai sunt oameni care să spună că nu știu să facă ceva. Că să iasă în față, oamenii de azi din companie se oferă să facă lucruri care nu știu cum să le facă și distrug mai mult. Am ajuns apoi în teren la locul de stație, eu m-am apucat să rezolv câteva stații de radio montate pe mașini, iar el s-a întins pe o șubă să se odihnească, deoarece urma drumul de întoarcere la București. Când aproape să termin de rezolvat toate stațiile, a venit deznodământul trist. Presiunea asupra lui de o lungă perioadă de timp avea să-i producă moartea.
Constantin Dârstaru din șef brigadă topo avea să fie numit în funcția de șef serviciu topografic. Din punctul de vedere al personalului, serviciul era subdimensionat. Erau cooptate diverse firme pentru executarea lucrărilor. Dârstaru era pe teren permanent, el purtând resposabilitatea lucrărilor propri cât și a celor executate de parteneri. Dârstaru a decedat datorită unor complicații renale
acumulate în timp datorită condițiilor din teren.
Manolache avea resposabilități mari. Nu avea cine să-l înlocuiască. A făcut un cancer galopant. A făcut chimioterapie. Venea la servici cu taxi-ul pentru că era obișnuit să-și îndeplinească sarcinile de serviciu. Au trecut câteva luni de la decesul său și acum HR s-au trezit că trebuie înlocuit.
Titi Popovici și Dumitru Bucălăete au avut la activ mulți ani de teren.
Lucică Tisăianu, a fost șef de brigadă înregistrare. În același timp era și operator stație seismică. Toate neajunsurile se spărgeau în capul lui. Diabolicul Tony Paduano a introdus un sistem de bonus pentru depășirea de plan. Productivitatea muncii nu a crescut și atunci trebuia mărită durata zilei de lucru. Salariile creșteau o dată la doi ani și din această cauză, salariații hotărau să lungească ziua de muncă, neglijându-se pe ei, pentru un supliment de bani cu care să meargă acasă. Acest mod de lucru pompieristic avea să le șubrezească sănătatea. Stresul și orele de masă aiurea avea să-i provoace lui Lucică Tisăianu o tumoare și apoi decesul.
Faptul că în Prospecțiuni SA nu mai există sindicat și chiar dacă cei doi aleși prin vot liber exprimat există, dar nu-i reprezintă cu eficință, se vede.
În afară de morții din companie, Gehrig Schultz, trebuie să mai dai socoteală și pentru cei peste 7 milioane de lei reprezentând bonusul neacordat în 2011. Suma exista ca provizion constituit în 2012. Pentru tine am scris Adevăr sau ficțiune?
Gehrig Schultz pedeapsa divină va sosi. S-au adunat prea multe lacrimi în noi. Am scris și în numele vostru, al celor care mă citiți.
Al dumneavoastră
Niculae Dobrescu