LAEG si laboratorul de toxicologie

Locul unde avem ocazia sa ne exprimam public !

LAEG si laboratorul de toxicologie

Mesajde N Dobrescu » 14 Noi 2020, 22:14

O stire din 14 noiembrie , incendiu la un spital din Piatra Neamt sectia de ATI, mi-a adus aminte despre acest subiect pe care nu l-am tratat in postarile mele.Acolo in cartier, intre intreprinderi nu se lucra numai cu comanda. Directorul Burcea mai primea telefoane si atunci il ruga pe Steriu pentru diverse interventii. Langa ograda noastra, in aceiasi cladire cu cabinetul stomatologic era un laborator de toxicologie care apartinea de ministerul petrolului. Laboratorul stabilea concentratia de hidrocarburi in diverse perimetre si in mod deosebit la fabricile de oxigen.
Prin anii “70, aparatul pentru determinari, un cromatograf pentru gaze s-a stricat si in plus achizitionasera si un altul cu care nu prea stiau sa-l foloseasca. Aparatul vechi era cu tuburi electronice.Steriu m-a trimis pe mine impreuna cu ing. Nicoara.Inainte de a trece la depanare a trebuit sa invatam noi cum lucreaza aparatul.Aparatul avea un detector cu patru fire care se afla in flacara camerei in care era proba care se ardea si datorita vechimii, nu mai avea decat 2 fire. Ca sa-I mai adaugi 2 fire , nu aveam tehnologia sudurii, dar acesta nu era un inconvenient deoarece se folosea o proba de referinta si se normau evaluarile.Aparatul avea si niste rezistente de mare precizie, de valori mari in tuburi de sticla.Pentru ca lucrasera multi ani cu acest aparat, tehnicienii de acolo erau mai interesati ca acesta sa fie reparat, deoarece cel nou cu tranzistori era mai lent.Dupa ce ne-am lamurit cum functioneaza, l-am reparat cu ing. Nicoara. Cu ing. Nicoara am lucrat pe vapor pana in 1974, apoi acesta a lucrat in Siria si Irak, apoi acesta a plecat la Sibiu, la locul de bastina. Asa ca dupa aceea, ori de cate ori se strica, Steriu ma trimetea sa-l repar.
Cu aceasta ocazie am aflat si alte lucruri decat profesiunea mea. In primul rand, in cazul unor pete de ulei, oxigenul explodeaza. Cand am vazut stirea pe Digi 24 despre incendiu la ATI, imediat m-am gandit la explozie.Schimband canalul am avut confirmarea de explozie urmata de incendiu. Am constatat ca lipsa de personal specializat, a dus la ingramadirea de aparatura si la indesirea paturilor.Din punct de vedere energetic, cu siguranta instalatia electrica este supraincarcata. Si apoi unde intervin pompierii nu mai este de locuit.

Al dumneavoastra

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Forumul angajaţilor SC PROSPECŢIUNI SA