50 de ani de la începerea prospecțiunii seismice marine

Locul unde avem ocazia sa ne exprimam public !

50 de ani de la începerea prospecțiunii seismice marine

Mesajde N Dobrescu » 25 Sep 2019, 22:25

Vineri 1 august 1969, o zi însorită de vară.Am luat de la Obor tramvaiul 24 și am mers la capăt în Dămăroaia.Strada Coralilor, 20.La poartă stația autobuzului 61. I.P.G.G.- Întreprinderea de Prospecțiuni Geologice și Geofizice.În București mai era un IPGG- Institutul de Petrol , Gaze și Geologie.Pe 1 august 1969 am trecut pragul porții IPGG și am mers la Personal pentru angajare. După întocmirea actelor am mers în fundul curții la LAEG, unde l-am întânlit pe inginerul Victor Negrescu, care mi-a prezentat pe inginerii Pelin Anton și pe Nicoară Ion. Aceștia urmau să meargă la Constanța pentru montat aparatura pe nava Voinicul aparținând AFDJ- Administrația fluvială a Dunării de jos. Tot atunci l-am cunoscut și pe Guguianu Honoriu-prietenul noului angajat, față de care voi avea o relație apropiată cu toate că între noi era o diferență de vârstă de cca 20 de ani.
În prima zi de lucru am efectuat instructajul NTS de 8 ore.A doua zi pe 2 august am fost cu colegii mei la Podul Băneasa, la stâlpul repartizat IPGG pentru întâmpinarea lui Richard Nixon. Apoi între 4 august si 22 august voi lucra la echipa seismică de la Malul Mare de lânga Craiova.După 23 august voi merge la echipa de la Constanța.Înpreună cu ing. Pal Liviu și tehn. Guguianu Honoriu voi participa la montarea stațiilor de radio de la punctele de radionavigație.Stațiile de radio erau de tip SSB, model PYE 125T hibride –emițătorul cu tuburi și receptorul cu tranzistori.La 2 Mai- Slave 1 operator era Vrebca Ștefan, la Cap Midia-Master, Anghel Adrian, iar la Sfântul Gheorghe- Slave 2, Ioana și Gheorghe Costache.În bază la Constanța s-a montat o stație de radio de tip Teleco cu receptorul și emițătorul cu tuburi.
Pe nava Voinicul în timonerie era montat un receptor HI-FIX și un ploter, iar în camera hărților stația de radio, un remote control și un teletype.Timonierul ținea drumul după un profil preplotat, picheții fiind la 50 de metrii. Operator și inginer de sistem era Pelin Anton.Tot în comandă mai lucra și ing. topograf Predeleanu Dumitru.
Stația seismică era o stație digitală, model GEO SPACE 1700, operatori ing. Gonțoiu Marin și ing. Nicoară Ion.Aparatura era montată într-o cabină exterioară din fibră de sticlă.În 1969, având în vedere că era folosită pentru prima dată o stație seismică digitală cu o gamă dinamică de 120 db, a fost montată și o stație analoagă Geo Space , care avea o gamă dinamică de numai 45 db, pentru a compara datele. Operator era ing. Fulea Petre.
Cablul marin avea o lungime de 2125 metrii și era așezat pe un tambur acționat hidraulic. Operatori Gușe Alexandru și Pascariu Mircea.Cablul era menținut la o adâncime de 10 metrii cu ajutorul unor condepuri. Când era tractat cablul marin, la catargul din prova unde era instalată și antena de recepție HI-FIX, erau arborate conuri rosu-alb-rosu, iar pe timp de noapte lumini rosu-alb-rosu.
Sistemul de împușcare era de tip flexotir, explozia se producea în niște sfere cu găuri.Sferele și furtunurile aferente erau manipulate de o macara , la început macaragiu a fost din partea echipajului.
Brigada de artificieri era formată din 7 artificieri în frunte cu artificierul sef Irimită.În magazia de la pupa erau ținute batoanele de 100 grame de dinamită, iar pe puntea din prova, într-un cheson, capsele.
În 1969-1971, șef de echipă era ing. Mercea Traian care avea un accentuat rău de mare.
Profilele erau pe doua directii est-vest și nord-sud și aveau ca scop să se unească cu cele de pe uscat. Din cauza adâncimii la care era cablul marin, lansarea acestuia atunci când se începea de la uscat profilul se facea de la o adâncime de 10-12 metrii.
Nava Voinicul , configurație remorcher, era transformată primăvara prin tăierea coarbelor de la pupa, montarea tamburului, a macaralei și a cabinei stației de înregistrare.Practic cârligul de remorcare nu mai era funcțional.
N Dobrescu

Re: 50 de ani de la începerea prospecțiunii seismice marine

Mesajde N Dobrescu » 28 Sep 2019, 19:39

Comandant pe nava Voinicul a fost până în 1974 Ionescu Mircea.
În anul 1969 lucrările seismice marine au fost experimentale. Începând cu 1970 planul anual era de 4000 km.Se conta pe un plan lunar de 800 km și pe 5 luni întregi de lucru.Începând cu 1970 s-a pus accentul pe economie valutară.Tuburile din plastic în care se introducea cartușul de dinamită se vor confecționa la SCRUG Buzău. Batoanele de dinamită franțuzească de 100 de grame vor fi înlocuite cu dinamită românească. Și pentru că dinamita românească era mai puternică, se va tăia batonul de dinamită pe jumătate. Dar acesta trebuia împachetat din nou. Era nevoie de poleială. De unde puteai face rost pe plan local? De la florărie. La LAEG a fost confecționat un explozor de 2000 de volți. Scaunul de cauciuc pe care va etanșa tubul de plastic se va confecționa la SCRUG Chitila. Sferele de metal se vor confecționa la Șantierul Naval Constanța.Și mantaua de la cablul marin va fi asimilată în țară.Chiar și gazul(petrolul) din cablul marin va fi asimilat în țară.
Față de 1969, în 1970 vor fi modificări de personal.Eu, ca stagiar anul 1 voi lucra la stația de la 2 Mai cu Vrebca Ștefan.La două saptămâni voi participa împreună cu ing.Pelin Anton la verificările de la stațiile 2 Mai, Cap Midia și la o lună la Sf. Gheorghe-deltă. La Cap Midia va veni Știucă Constantin. Pe navă, la cablul marin vor fi Șerban Ștefan și Cojocaru Trifon.
La o producție lunară de 800 km vor fi urmatoarele consumuri 800 role, 64000 capse, 6400 kg dinamită, 64000 tuburi de plastic, sfere etc.
Începând cu 1971 mă voi alătura colectivului de pe navă. Pascariu Mircea va lucra la HI-FIX pe navă.Alături de Predeleanu Dumitru va lucra teh. topo Ion Gheorghe.Pentru părțile mecanice de pe nava , din colectiv va face parte maistrul Apostol. Se va înființa stația monitor de la Agigea în clădirea turn aparținând Institutului Român de Cercetâri Marine, cu operatorii Grigore Gheorghe și Mitulescu Valentin.
Se vor executa câteva profile la cronometru în largul mării, la adâncimea apei de peste 1000 metrii.Vor apărea interese de teme de doctorat pentru proiectul Mării Negre.
Profilele est- vest vor avea o lungime de cca 100 km, iar cele nord-sud vor fi între travers Sf. Gheorghe și travers Vama Veche.Se va lucra cu rețeaua HI-FIX ROM 1.Cadența între focuri va fi de 20-30 secunde.Profilele sunt la o distanță între ele de 2 km.
Între 1972 -1974, șef de echipă va fi ing. Pelin Anton.La topo vor fi tehnicienii Ion Gheorghe și Lupașcu. Pe navă va apărea și Stoica Stoica care va fi ospătar.
Și în 1973 a fost un an plin cu o producție de 4000 de km.
În septembrie 1974, se va muta punctul Slave 2 de la Sf. Gheorghe la Sulina.Așa va apare rețeaua HI-FIX ROM 2. Până la sfârșitul campaniei se vor realiza profile între travers Sulina și travers Sf.Gheorghe, în apele teritoriale românești.
Începând cu 1980 se vor face din nou prospecțiuni seismice .De această dată cu pescadorul Marea Neagră. Stația seismică va MDS-10 cu două transportoare de bandă.Cablul streamer va avea baliză de capăt cu emițător pentru goniometrare.Aparatura de radionavigație va fi HI-FIX/6 cu indicator stânga-dreapta montat lângă timonier, iar receptorul, ploterul și teletype-ul în camera hărților.Tot aici era montată stația de radio, indicatorul de adâncime al cablului și receptorul pentru semnalul balizei de capăt al cablului.Generarea se va face cu două rame de tunuri cu aer comprimat.
În 1980, șef de echipă va fi ing. Opriș Hariton.La stație operatori ing. Roman Marius și ing.Pop Liviu. Pentru prima dată pe navă vor fi doi tehnologi, ing. Vlad Adrian și Ing. Mirițoiu Ion. De partea mecanică va răspunde ing. Nichel.
Nava Marea Neagră avea posibilitate mai mare de depozitare de alimente și tancuri mai mari de apă potabilă.Vom rămâne toată luna noiembrie și începutul lui decembrie în larg.Planul era de 1000 de km pe lună.La punerea în funcțiune a noilor echipamente, la bordul navei a fost și ing. șef Varodin Valeriu și alți specialiști.
În 1981 se continuă lucrările pe Marea Neagră. În august primesc oferta de a merge la specializare în SUA și apoi la lucru în Libia. Accept propunerea și solicit ca în septembrie să am concediu de odihnă. În locul meu la Hi-Fix va veni ing. Marin Valerică.
În anii următori vor fi schimbări de personal în principal la stație și la HI-FIX.Șef de echipă va ramâne Pelin Anton.
N Dobrescu

Re: 50 de ani de la începerea prospecțiunii seismice marine

Mesajde N Dobrescu » 01 Oct 2019, 17:59

În perioada 4.8.1986- 22.8.86 , pentru 18 zile am fost la echipa seismică marină și am lucrat pe vapor, înlocuindu-l pe Pelin Anton care a rămas în bază, deoarece Ilea Vasile, magazionerul, urma să plece la pensie și trebuia predată magazia. Pe 5 august plecăm în mare cu nava Marea Neagră, pescador amenajat pentru prospecțiuni seismice. Marea este liniștită. Eu înlocuindu-l pe Pelin Anton pe vapor, care era șef de formație, cu experiența mea de mulți ani pe mare, stabileam profilele pe care să le atacăm și eram și operator Hi-Fix. Aveam la mare un plan lunar de 1000 km, dar de obicei Directorul Varodin ne cerea să depășim planul ca să-i salvăm pe cei din teren care din cauza condițiilor meteo nu realizau planul. În fiecare zi dimineața transmiteam în bază și la București profilele lucrate și producția realizată. Pentru a realiza orele lunare, trebuia să stăm în mare 17 zile cu 12 ore zilnice. Deja după o săptămână aveam o producție realizată de 700 km. Toți erau îngrijorați. Colegii de pe vapor erau îngrijorați că sub comanda mea se va realiza o producție mare și că aceasta putea să modifice planul, Pelin Anton că eu voi pleca și va trebui să realizeze el același plan în lunile următoare. Eu eram sub supraveghere zilnică și nu puteam să fac niciun pas greșit. Așa au apărut să-mi fie aduse la cunoștință că sunt necesare intervenții la stație, la tunuri ,la cablul marin.Cu toate aceste întreruperi, am ajuns la 1000 km. Nu m-am dus la stație, tunuri sau la pupa ca să văd dacă întreruperile sunt reale. Atunci am apelat la altă strategie ca să fac o producție mai mică. Am atacat profilele cele mai depărtate de Constanța, profile întrerupte, sau profile izolate și care nu se puteau lega de altele. Am întrebat dacă mai lucrăm și am primit răspunsul că da. Așa am realizat în această lună, o produție de peste 1400 Km, producție record. Când scriu aceste rânduri îmi dau seama că în 1986 se lucra în acord global și eu am fost salarizat la fel ca ceilalți din LAEG și nu ca cei de la echipa de la mare care aveau o depășire de plan de 40%.
Pe 22 august am intrat în port și apoi am plecat cu toții la București.
Prospecțiunile seismice marine cu pescadorul Marea Neagră vor continua până în 1990. În opinia mea, în prima parte până în 1974 au fost executați peste 20000 km de profil, iar în a doua parte peste 50000 km de înregistrări seismice. Cui aparțin tot acest tezaur de informații? Unei persoane fizice acționar majoritar la SC Prospecțiuni SA? Unei companii care exploatează petrolul din Marea Neagră?

Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Forumul angajaţilor SC PROSPECŢIUNI SA