Victor Negrescu

Locul unde avem ocazia sa ne exprimam public !

Victor Negrescu

Mesajde N Dobrescu » 04 Noi 2018, 06:50

Astăzi era ziua lui Victor Negrescu.Ar fi împlinit 84 de ani.S-a născut în Săcel, județul Sibiu .
În 1969 când eu am venit la Geofizică,era șef LAEG, deoarece Steriu Eugen era în Birmania.
Era un obicei tacit ca să ne serbăm ziua de naștere cu gustări și băuturi fie la contabilitate sau în laboratorul mare. Socializam.De obicei socializarea începea la ora 14.Până atunci, producția era realizată.Acum ca să fim sinceri, ce diferență era între socializările noastre voluntare și socializarea dictată de Gehrig, când toată suflarea din sediu a oprit munca.
Dintre toți salariații din LAEG, Negrescu Victor a avut cele mai multe porecle.Nașul cel mare a fost Mihai Pudrovski.Una dintre ele era Iakubovski.Cine a fost Iakubovski? Mareșal al URSS și comandant al Pactului de la Varșovia.Porecla a obținut-o după o vizită de serviciu la Moskova.Cea mai folosită poreclă era Nașul,Nășicul.
Lucrând la Hi-Fix am avut un contact direct cu Victor Negrescu nu numai din punct de vedere tehnic.În perioada 1975-1980 am prestat lucrări de radionavigație pentru terți , nu era echipă geofizică și de aceea eram subordonat administrativ de LAEG.
În 1977 am fost împreună cu Victor Negrescu la o școlarizare de 11 săptămâni în Anglia.Spre deosebire de școlarizările din SUA care se făceau la firmă, școlarizarea din Anglia a fost într-un orășel din sud vestul Angliei departe de firmă.Nu am avut la dispoziție mașină și de altfel nici nu avea cine să o conducă.Așa că în weekend făceam deplasări neimportante în împrejurimi cu autobuzul.A trebuit să-i ridic moralul lui Victor Negrescu care avea o stare de deprimare.
Anual făceam lucrări de calibrare a rețelei Hi-Fix. De la an la an, constantele de calibrare nu aveau valori grupate.În filozofia mea, pentru o rețea dată, constanta de calibrare trebuia să fie relativ aceiași.Trebuia să lucrez la fel de bine sau la fel de prost pentru a putea folosi rezultatele din anii precedenți.Pe această temă am avut o discuție cu Victor Negrescu care s-a prelungit după terminarea programului. Eu susțineam că orice sistem de numerație trebuie să aibă un zero, un nimic. Unde este hiperbola zero? Teoretic în prelungirea liniei de bază.Victor Negrescu îmi vorbea de eroarea medie pătratică aplicată în calculul corecției. Discuția s-a terminat atunci când Victor Negrescu a spus: Ai dreptate, dar fă așa ca să-mi faci plăcere.
După 1986 și până la pensionare, Victor Negrescu a fost șef plin LAEG.Era o vreme când puteai să păstrezi în buzunar decizia de pensionare.A avut ceva probleme la calculul pensiei, a făcut contestație și a așteptat răspunsul la contestație.
Negrescu Victor a făcut parte din generația de pionierat a Geofizicii.Erau nume grele pe care nu puteai să nu le tratezi cu respect.Erau monștrii sacrii ai Geofizicii.Dar după 2000 au venit lupii tineri la conducerea companiei. În mai, în anul pensionării, au venit două decizii.Una de trecere din funcția de șef LAEG în funcția de inginer principal a lui Victor Negrescu și alta de numire a lui Marin Valerică în funcția de șef LAEG.Înainte de acest eveniment, Victor Negrescu îmi spusese că va mai lucra o vreme pe o funcție de consilier. Dar a fost trecut pe funcția de inginer principal ca noi toți ceilalți.Atunci i-am spus lui Victor Negrescu că nu-l înțeleg de ce mai stă, că nu are copii acasă de crescut. Deja lupii tineri îl marginalizaseră pe Victor Negrescu și discutau numai cu Marin Valerică, chiar în prezența lui Victor Negrescu. Cu Victor Negrescu se termină o perioadă în care lucrările erau cu termene.
În același an, în august, Victor Negrescu a ieșit la pensie. A avut loc o ședință de socializare mai lungă, la boxa 10.
Amintire veșnică.
Dumnezeu să-l odihnescă în pace.

Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Forumul angajaţilor SC PROSPECŢIUNI SA