7000 de angajati.Ședintele de bilanț anuale se țineau la Casa de cultură Înfrățirea între popoare.Sedii și puncte de lucru: Caransebeș 1, Coraliilor 20, SCRUG Chitila-Modestiei 1, SCRUG Buzău, SCRUG Leordeni, Baza Constanța , punctele de radionavigație 2 Mai, Tuzla, Sf. Gheorghe-deltă, Sulina, depozitul de dinamită com. Ohaba cu blocul de locuințe, cămine de nefamiliști în București și Leordeni, terenuri în Dămăroaia secția 3 Foraj, parcare salariați, teren parc rece, teren ștrand.
În 2016, Prospecțiuni SA a intrat în insolvență și reorganizare.Totul ipotecat.Aici, 170 de pagini, găsiți planul de reorganizare întocmit de Euroinsol.
http://www.euroinsol.eu/uploads/Prospec ... 017%20.pdf
Am constatat că după concedierea colectivă, Prospecțiuni SA, încă mai are povestitori.Aici găsim și un istoric legat de geologia și petrolul din România și despre inființarea întreprinderii.
Cred că aceiași povestitori participau și la întocmirea rapoartelor anuale. Astfel, dacă în 2009, primul an din era Schultz, raportul anual era de 18 pagini, în anii următori, raportul anual era de 35-42 de pagini.
Acum, Prospecțiuni SA mai are 291 salariați permanenți. Puțini oameni ai, puțin produci. Se vede și din cifra de afaceri.
Cum se face ieșirea din insolvență? Simplu, prin vânzare de active.83 de autoturisme au fost luate de firmele de leasing.Alte autoturisme au fost luate de salariați cu dedicație la prețuri modice.A fost vândut depozitul de dinamită de la Șinca Veche.A fost vândută baza Chitila. Se face pregătirea vânzarii sediilor din str. Caransebeș 1 clădirea de laboratoare și clădirea administrativă.Activitatea de analize chimice a fost desfințată. Reactivii vânduți.
În raport se face o analiză a cauzelor intrării în insolvență. Se dă vina pe criza petrolului, pe scăderea prețului petrolului.Frumos. Nu este nici o cauză internă. Nu este nici un reproș pentru managementul intern. Schultz se lăuda cu extinderea societății pe 4 continente.Cu dublarea cifrei de afaceri în 4 ani. Să nu uităm că Gehrig Schultz nu a fost descărcat de gestiune pentru anul 2015 de către administratorii societății.
Prospecțiuni SA s-a extins mai mult decât era plapuma.Prospecțiuni a făcut investiții nechibzuite.Prospecțiuni SA a cumpărat 29 de vibratoare mari, medii și mici.Gefizica Torun are vibratoare IVI cu care am lucrat noi în Libia în anii 80. La o echipă seismică se folosesc 3 vibratoare. Cele 29 vibratoare pot asigura lucru pentru 9 echipe seismice.S-a lucrat numai cu 4-5 echipe seismice.Și atunci mă întreb dacă nu cumva, cumpărarea de vibratoare nu s-a făcut pentru un comision cu dedicație.
Prospecțiuni SA intră în insolvență și fostul președinte CEO, Gehrig Schultz înființează firma Surus cu profil geofizic.Euroinsol a constatat prăpastia între salariile expaților și personalul românesc, între personalul TESA și muncitori.Multe răspunsuri vom obține, dacă am desecritiza contractul de muncă a lui Gehrig Schultz.Salariul de bază și bonusuri.
Am scris despre Salariile la Prospecțiuni. Ipoteze. viewtopic.php?f=2&t=291
Și despre Creanțele salariaților viewtopic.php?f=2&t=316
Deci se pot estima salariile care au fost înainte de intrarea în insolvență.
La vîrf, Prospecțiuni SA a fost mulsă bine. Și pe îndelete.
Toate rapoartele anuale din era Schultz arătau un profit mare.Era acest profit real? Dacă da, atunci de ce se împrumuta tot timpul Prospecțiuni SA la bănci?
Nu există nici un raport public în care să se arate cât de profitabile erau lucrările externe.
Dintre cauzele reale ale intrării în insolvență:
- Menținerea unor Linii de bussiness neprofitabile ce au generat pierderi in rezultatele societății
- Finanțarea societăților din grup din averea debitoarei
-Cheltuieli mari cu serviciile prestate de terți
Înființarea Diviziei de logging a fost o investiție mare cu recuperarea investiției pe termen lung.Acum se justifică această activitate, deoarece în România există 6000 de sonde.
Gehrig Schultz vroia ca Prospecțiuni să se apuce și de forajul sondelor care presupune un mare risc.
Acum, în insolvență, Prospecțiuni SA se mândrește cu personal calificat cu vechime de peste 20 de ani. În era Schultz, se dorea numai tineri fără experiență, dar vorbitori de limba engleză. La LAEG, în era când Geofizica era Mare, inginerii și subinginerii: Negrescu Victor, Todan Cornel, Pelin Anton, Cristian Ion, Trușcă Stefan, Gonțoiu Marin, Dobrescu Niculae, Gavrilaș Dan, Leuștean Virgil, Teoharie Mihai, au ieșit la pensie după o activitate de peste 40 de ani. Ei nu s-au plafonat.Ei s-au mulat pe provocările tehnice din domeniu.Și tehnicienii și muncitorii din Laeg aveau o experiență de peste 40 de ani când ieșeau la pensie.
Al dumneavoastră
Niculae Dobrescu