Pensionari, mândria țării

Locul unde avem ocazia sa ne exprimam public !

Pensionari, mândria țării

Mesajde N Dobrescu » 22 Apr 2012, 10:21

La sfârșitul anului trecut am fost într-o excursie de cinci zile la Cluj Napoca cu petrecerea revelionului. Ghid a fost profesorul de muzică din Târgoviște, Blidaru.
Grupul era în două autocare. Cred că 10-15 % erau tineri, iar ceilalți erau sau pensionari sau peste 55 de ani. Jumătate din participanți mai fuseseră în excursii de Paște sau revelion cu Blidaru. Blidaru a venit cu orhestra lui din Târgoviște cu care cânta într-un restaurant din localitate. În fiecare seară era dans. După cum s-a dansat, am tras concluzia că pensionarii au rezerve nebănuite. Am văzut și câteva confruntări ale pensionarilor cu jandarmii atunci când au trebuit să-și susțină drepturile.
Zilele acestea se tot discută despre decizia Curți Constituționale legată de contribuția de 5,5 % la sănătate. Nu am citit decizia curții, dar sunt surprins de faptul că acestă decizie se aplică numai pentru viitor. Curtea constată că 4 milioane de pensionari au fost deposedați de statul român și dă o decizie pentru viitor. Vine doamna ministru Claudia Boghicevici și anunță
că are la dispoziție încă 45 de zile pentru implementarea măsurii. Asta înseamnă că domnia sa legiferează furtul pentru încă 45 de zile . Ca să-și susțină inițiativa, argumentează că acestă acțiune costă statul 1 miliard de lei pe lună. Când statul fură 1 miliard de lei, aceștia sunt mărunțiș și nu trebuie dați înapoi. Aici trebuie să o citez pe doamna ministru de la investirea sa: Un ardelean duce lucrurile până la capăt. Și dacă nu face bine, sigur nu face rău. Doamnă Ministru faci mai mult rău decât statul comunist timp de 45 de ani. De fapt doamna ministru face rău, pentru că nu are exercițiul democrației. La 11 iunie 1948 au fost naționalizate proprietățile românilor. În București o stradă a primit numele de 11 Iunie ca să glorifice actul naționalizării. Acum statul se codește să restitue aceste proprietăți în natură și în integrum. Deputați ca și doamna ministru vor o restituire de 15 %. S-a ajuns ca fostul proprietar să aibă drepturi mai puține decât chiriașul unei case naționalizate. Nici Casa de Pensii nu a stat deoparte și a anunțat că numai cei care au hotărâri judecătorești definitive vor primi banii din urmă. Pentru ceilalți nu există temei legal. Personal, am făcut demersuri la diverse instituții care pot avea inițiativă legislativă : Senat, Parlament, Ministerul Muncii, Procurorul General al României, legat de pensii, de contibutivitate.
Răspunsurile primite sunt sub orice critică și nu vreau să le comentez aici. Am spus că se pot confrunta cu 4 milioane de acțiuni în instanță și că acestea se pot bloca. Nici acest argument nu i-a impresionat. Asta înseamnă că nu le pasă de noi pensionarii.
Cu ocazia excursiei de revelion, profesorul Blidaru s-a sărbătorit cu ocazia ieșirii la pensie. A comandat un tort și toți participanții au primit o felie de tort. A ținut și un discurs în care și-a făcut bilanțul vieții. Nu a putut să-și stăpânească lacrimile.
Atunci mi-am adus aminte de alte ieșiri la pensie a altor colegi ai mei de diferite profesiuni și de diferite pregătiri. După 1983 când am rămas în București la LAEG, am participat la o primă ieșire la pensie a lui Dumitru Burlan împreună cu Grigore Ștefănescu. Evenimentul a avut loc la Ștrand și la el a participat și Directorul Varodin Valeriu din partea conducerii.
La ieșirea mea la pensie am fost surprins și plăcut surprins de Nicki pentru organizare, pentru implicarea lui Alex ca un schimb între generații. Cu Alex și cu ceilalți ingineri cu care am fost în Portugalia am avut ocazia să vorbim în fiecare seară atunci când după terminarea programului mergeam la malul oceanului ca să auzim cum se sparg valurile. Alex a avut răbdare și a reușit.
Înainte de ieșirea mea la pensie am fost curtat de o persoană din conducerea companiei ca să mai lucrez câteva luni pentru a pregăti o persoană care să mă înlocuiască. Am refuzat spunând că nu mai am nici o motivație ca să rămân. Nu am greșit. Nimeni din conducerea companiei nu mi-a mulțumit pentru activitatea de 42 de ani în companie.
La ieșirea la pensie a lui Ion Cristian, Negrescu a dispărut pe parcurs fără să-i mulțumească pentru activitatea sa în cadrul companiei. Atunci, eu care îl ajutam pe Negrescu în treburile LAEG, i-am mulțumit lui Ion Cristian pentru activitatea sa. Era perioada în care Valerică era plecat mai mult în Egipt. Și Negrescu a avut același tratament din partea conducerii care atunci era românească. Negrescu nu a primit mulțumiri nici măcar din partea adjunctului secției. Lumea este în mișcare. Există numai relații contractuale, nimic sentimental.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
Ultima oară modificat de N Dobrescu pe 31 Iul 2014, 14:51, modificat 1 dată în total.
N Dobrescu

Re: Pensionari, mândria țării

Mesajde N Dobrescu » 16 Mai 2012, 13:40

Toți foștii salariați din I.P.G.G. care astăzi sunt pensionari, ar trebui să-și cunoască drepturile legate de pensie.
Astfel, Î.C.C.J. a dat Decizia numărul 19 din 17 octombrie 2011 în legătură cu stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat prin luarea în considerare a formelor de retribuire obținute în acord global, prevăzute de art. 12 alin(1) din Legea 57/74 privind retribuirea după cantitatea și calitatea muncii. Decizia Î.C.C.J. a fost dată pentru o practică unitară a instanțelor de judecată.
Conform art.23 alin.(1) litera a din legea 19/2000, baza de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale, în cazul asigurațiilor o constitue veniturile brute, realizate lunar. Legea 19/2000 este construită pe principiul fundamental că orice element salarial efectiv încasat pe parcursul întregului stagiu de cotizare, pentru care salariatul și/sau angajatorul (în funcție de reglementarea în vigoare) au achitat statului contribuțiile de asigurări sociale, trebuie să se reflecte în cuantumul pensiei. Pentru stagiile de cotizare realizate ulterior datei de 1 aprilie 2001, data intrării în vigoare a legii 19/2000, acest principiu este respectat. Viziunile diferite între Casele de Pensii și instanțe sunt generate de inconsecvența legiuitorului. Astfel, în anexa O.U.G. 4/2005 sunt enumerate sporurile care se iau în calcul și că acestea trebuie să aibă caracter permanent. Î.C.C.J. a stabilit că pentru stagiile de cotizare realizate sub imperiul reglementărilor anterioare legii 19/2000, soluția care se impune, trebuie să fie aceiași întrucât ubi erdem est ratio, ibi erdem solution esse debet.
A fost o perioadă când am fost plătiți în acord global. Formațiile erau plătite în funcție de realizări. Cei din sediu erau plătiți după un procent mediu realizat pe întreprindere. Pentru cei din sediu, procentul era în jur de 4% pe lună. În ștatele de plată există o coloană cu un factor k. Punctajul mediu anual trebuie exprimat conform legii cu 5 zecimale. Acordul global s-a aplicat pentru sediu în perioada 1986-1990, adică la doi ani mai primeam un salariu.
Norin Popescu, conduci un sector în care nu te implici în rezolvarea problemelor foștilor salariați. Voi aborda această problemă pe două direcții. Mai întâi mă voi adresa instanței de judecată ca să silească pe SC. PROSPECȚIUNI SA. să-mi elibereze o adeverință cu drepturile rezultate din acord global. Apoi mă voi adresa Parchetului pentru abuz în serviciu în dauna intereselor personale. De aceea , Norin Popescu îți spun că faci mult rău lui SC PROSPECȚIUNI SA. prin faptul că nu te implici în problemele de serviciu. Când voi avea pensia recalculată, cu datele legate din acordul global, voi trage linie și voi solicita recuperarea daunelor produse de aroganța voastră.
Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Re: Pensionari, mândria țării

Mesajde N Dobrescu » 31 Iul 2014, 14:46

Ieri m-am întors de la țară unde am stat 10 zile. Tot ieri am aflat de dispariția prematură a geologului Duțu Constantin. Dumnezeu să-l odihnescă în pace. Înainte de plecarea la țară, m-am întânlit cu Duțu pe stradă, în cartier și am vorbit mai bine de 30 de minute. Era după o operație suferită pe inimă. De circa un an era ieșit la pensie și avea o pensie de cca 1900 lei brut. Era nemulțumit că nu-i fuseseră luate în calcul toate sporurile. Nu a avut abilitatea de a face Contestație în termenul legal prevăzut de lege. A pierdut lucrul cel mai de preț: viața.Se plângea că sănătatea îi fusese șubrezită datorită muncii de teren. Ca geolog trebuia să lucreze și pe ploaie.
După 1983 când am rămas în București, am montat stații de radio la cele 5 echipe de geologi care aparțineau de Dicea Oprea. Pe mașina de transport de tip TV era montată o stație mobilă, iar geologii aveau stații portabile tip RTP. De curând am văzut pe pagina de Facebook a lui Prospecțiuni și uneltele unui geolog: ciocanul, dalta și un baros.
Duțu mi-a povestit că ultimul salariu pe care l-a avut a fost de 5400 lei brut după peste 40 de ani de muncă. Salariul lui Duțu era o umilință față de new entry de la Resurse Umane sau comunicare sau marketing.
Aseară am văzut pe Antena 3 o dezbatere legată de cele 5 sinucideri de pensionari care au fost cercetați de DNA. Nu sunt de acord cu metode frauduloase de obținere a pensiei , dar nici cu metode de cercetare a procurorilor DNA ca și cum pensionarii ar fi cei mai mari infractori.
Mi-a trebuit un an și jumătate ca să obțin prin sentință silirea lui Prospecțiuni să-mi elibereze o adeverință privind acordul global. Casa de Pensii sector 2 nu vrea să-mi ia în calcul această adeverință. Am făcut contestație la Comisia Centrală de Contestații și de 5 luni nu am primit nici un răspuns. DNA nu anchetează pe membrii Comisiei de Contestații și nici pe Prospecțiuni care este incapabilă să-mi elibereze o adeverință fără să o chem în judecată. Pentru aceștia nu există nici un proces de conștiință și să aleagă calea demnității adică demisia sau calea extremă sinuciderea. Nu cunosc nici un caz de sinucidere din rândul tagmei judecătorilor care au dat o sentință nelegală, netemeinică, nedreaptă.
Este păcat că cei mai buni dintre noi pleacă prematur, pentru că au avut idealul de dreptate, de echitate.
România te salut pentru că prin ce faci ești în coada Europei.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Forumul angajaţilor SC PROSPECŢIUNI SA