Acest articol este un ciot. Oricine poate contribui la dezvoltarea lui.
Din Știri Prospectate numărul 13 aflu că în ianuarie 2012 a avut loc la Aberdeen Forumul Chevron legat de domeniul sănătății, securității ocupaționale și protecției mediului. Din partea lui SC. PROSPECȚIUNI SA. au participat director producție Marius Milea și director HSEQ Mihai Mitroi. Pe lângă ai noștri, au mai participat și 30 de manageri de top din Chevron Upstream Europa. În 2011, prin echipa 11 au fost realizate lucrări seismice în blocul Bârlad pentru Chevron. Pentru calitatea lucrărilor executate, SC. PROSPECȚIUNI SA. se încadrează la Rating A.
În 13 martie 2012 a avut loc un seminar la Hotel Intercontinental, cu tema Gazele naturale din șisturi. Din nou cifra 13. Penru Chevron, organizator a fost AMI Communications Romania. La acest seminar a vrut să se înscrie și un reporter, dar a fost refuzat de secretara evenimentului. Reporterul s-a prezentat la locul faptei și a fost dat afară de moderatorul evenimentului, David L. Goldwyn, pe motivul că seminarul se adresează demnitarilor. Înainte de 1989, am fost și eu la seminarii organizate la Hotel Intercontinental și vă pot confirma că se mănâncă și se bea bine. David L. Goldwyn este pozat cu un pahar în mână.
În 14 martie 2012, la Hotel Ramada, a avut loc conferința despre Sănătate, siguranță și mediu, pentru directorii din industria petrolieră. Organizator a fost SC. PROSPECȚIUNI SA. , iar moderator a fost Karen Somervile Senior Advisor la Chevron Romania Exploration & Production SRL. Nu am fost la conferințe la Ramada, dar alături la Crown Plazza am fost. Și acolo a fost mâncarea bună, având posibilitatea degustării din trei sute de vinuri din toată lumea.
Alexandru Pătrăuți, președintele ANRM, vrea redevențe pentru gazele de șist mai mici decât pentru gazele convenționale.
Pentru anul 2012, Chevron și-a propus să execute lucrări de explorare în județul Vaslui, iar în județul Constanța să efectueze un studiu standard de fizica pământului și apoi forarea unei sonde convenționale standard de explorare.
Este cunoscut că forajul este o lucrare costisitoare și că pentru gaze de șist, forajul se face la adâncimi de peste 2500 metri. Sonda trebuie tubată și nu se pune la întâmplare. Chevron a obținut în 2010 concesionarea blocurilor 17, 18 și 19 din Dobrogea. Înainte de 1969 s-au efectuat prospecțiuni seismice în Dobrogea, șef de brigadă a fost Anton Pelin, iar șef de formație a fost
Codin Caloinescu dacă nu greșesc. Sediul echipei a fost la Comana. În cei 42 de ani în care am lucrat la I.P.G.G., nu am cunoștință de alte lucrări majore în Dobrogea. În alt articol, v-am vorbit de prelucrarea unor înregistrări vechi analogice cu metode noi de prelucrare digitală. Dacă Chevron nu execută lucrări noi de prospecțiune seismică, atunci înseamnă că se bazează pe lucrările vechi făcute de I.P.G.G. După 1990, au venit diverse firme străine care au executat lucrări seismice în țara noastră. Atunci munca noastră din I.P.G.G. a fost vândută la prețul de cartografiere. De munca noastră a beneficiat Western Atlas International, Amocco, Shell etc.
Când am lucrat pe mare se punea problema legării profilelor de pe mare cu cele de pe uscat. O astfel de legătură s-a făcut cu un sistem de generare cu sparker și cu un streamer mai mic. Lucrarea s-a executat în colaborare cu I.R.C.M. sau I.G.G.
La sondele de explorare se mai fac lucrări de carotaj și de prelevare de carote. Lucrarea nu este așa cum a spus premierul Mihai Răzvan Ungureanu într-o emisiune televizată, că forajul este convențional și de diametru mic. Nu trebuie să uităm că în final se face un foraj orizontal și că vor fi în final 6 sonde pe kilometru pătrat.
Într-un interviu din trecut, Gehrig Schultz declara că SC. PROSPECȚIUNI SA. se va implica în viitor în operațiuni de depoluare de la sonde. Acum îmi explic și campania Mie îmi pasă care este susținută de cel puțin doi ani de SC. PROSPECȚIUNI SA. Oricum, numirea lui Gehrig Schultz la SC. PROSPECȚIUNI SA., nu este întâmplătoare în contextul evenimentelor actuale legate de resursele energetice ale României. Aș vrea să mă înșel.
Fie ca lumina învierii Domnului să ajungă în casele voastre și în sufletele voastre. Lumina învierii Domnului să fie o biruință asupra forțelor răului și a întunericului.
Al dumneavoastră
Niculae Dobrescu