Aniversarea de șase ani

Locul unde avem ocazia sa ne exprimam public !

Aniversarea de șase ani

Mesajde N Dobrescu » 24 Noi 2014, 08:00

În 24 noiembrie 2008, venea la Prospecțiuni SA, Gehrig Schultz pe funcția de Director General și Președinte al Consiliului de Administrație. Cum arăta Gehrig Schultz atunci, ce haine purta și cu ce pantofi era încălțat au scris colegii mei pe acest forum. Atunci, Gehrig Schultz avea 45 de ani și media de vârstă pe companie era de 58 de ani pentru specialiști. Acum media de vârstă a specialiștilor pe companie este de 46 de ani, iar Gehrig Schultz are 51 de ani. Asta înseamnă că după șase ani Gehrig Schultz, cu toată dorința lui de întinerire cu orice preț a companiei, a ajuns și el să strice media de vârstă pentru specialiști.
În 3 ianuarie 2009 va veni și Tony Paduano ca Manager Dezvoltare Organizațională, care se remarcă prin teoria piramidei cu vârful în jos.
Pentru a face loc expaților care vor veni , compania trebuia să se restructureze și să se externalizeze.
Restructurarea nu se face pe criterii economice. Nu există un plan de restructurare. Salariații se cer să fie trecuți la disponibilizări pentru a ridica salariile compensatorii. Cifra lunară de disponibilizați trebuie să fie mai mică de 30 pentru a nu se considera disponibilizare colectivă. Externalizarea are ca singur scop comisioanele. Vor fi disponibilizați 30% din salariați. Nu mai există un echilibru între meserii. Cea mai afectată categorie profesională va fi aceea a șoferilor profesioniști. Șoferii amatori vor conduce mașinile din dotarea societății. Vor exista și accidente soldate cu pierderi materiale.
Va fi externalizat colectivul care calcula salariile. Trei firme de salarizare vor fi implicate. Una dintre ele nu va preda documentele atunci când va pleca, pentru că nimeni nu le cere acest lucru. Acest lucru îi va afecta pe toți atunci când vor ieși la pensie.
Potrivit http://www.prospectiuni.ro/files/080_ra ... r_2008.pdf
pentru 2008 situația financiară a fost:
-cifra de afaceri 124,634,067 lei
-venituri 142,508, 187 lei
-cheltuieli 138,662,865 lei
- profit brut 3,845,322 lei.
Activitatea în 2008 s-a încheiat pe plus și cu un profit mic, dar se constată că există o alternanță de ani buni și ani mai slabi.Nu cunosc nici un an care să se fi încheiat în era Gubandru Traian pe pierderi. Anul 2007 a fost un an bun. Pentru anul 2009 avem contracte încheiate de vechea conducere.
În 2008, numărul de salariați a fost de 1918 din care:
-conducere executivă 6
-muncitori + maiștrii 1339
-Tesa 470
-personal pază 103
În 2008 se continuă procurarea de utilaje noi: Toyota Hilux cu dublă cabină 50 de bucăți care sânt depozitate la ștrand, autoșasiu Man pentru stație, și 3 autoutilitare Renault. Deja există o nouă stație telemetrică, 6 vibratoare, 7 Taf-uri, etc.
Vechea conducere va părăsi Prospecțiuni în mai 2009 după încheierea situației financiare pe 2008, fără datorii și cu creanțe.
În 2009, în noiembrie, Viorel Dumitrescu, colegul meu de la LAEG va crea acest forum . Am aderat la acest forum și am postat prima dată în 20 noiembrie 2009 cu: În ce direcție Prospecțiuni SA?
http://forum.geospace.ro/viewtopic.php?f=2&t=3
Apoi au urmat alte postări ale mele și a altor colegi de forum.
Toți expații au înțeles încă de atunci care este forța internetului. Românii au înțeles de abia la alegerile prezidențiale din 2014 care este forța de mobilizare pe rețelele de socializare. A câștigat cine a deținut rețelele de socializare, mai mult decât cei care au deținut mass media.
A început prigoana împotriva fondatorului forumului Viorel Dumitrescu, Cristi Rimer, Dan Liviu Dobre și a subsemnatului care am postat cu numele nostru în clar. Viorel Dumitrescu a fost suspendat și apoi a fost concediat, iar ceilalți trei am fost audiați de Manager Resurse Umane, Felicia Lupu sub controlul nemijlocit a lui Tony Paduano.
După audiere, în ce mă privește am încheiat cu mine însumi un armistițiu fără să mă condiționeze nimeni. După ieșirea la pensie în iunie 2011, am revenit cu postări pe acest forum. Am descris evoluția lui Prospecțiuni în special în două cicluri de postări fluviu in:
Prospecting news http://forum.geospace.ro/viewtopic.php?f=2&t=3
și
Gehrig Schultz, ora bilanțului a sosit http://forum.geospace.ro/viewtopic.php?f=2&t=156
cu peste 4700 de accesări, respectiv peste 7700 de accesări. Aceste scoruri sânt foarte bune având în vedere că acest forum are 56 de membrii declarați. Probabil că mulți dintre acești membrii declarați sânt din interior și activitatea lor arată cât de importantă este păstrarea locului de muncă.Trebuie să facem o deosebire între accesare și Like. O accesare este mai profundă decât un Like. O accesare arată că te interesează subiectul sau autorul, că îi cunoști profilul moral, etc.
Prin ce se remarcă era Gehrig Schultz în Prospecțiuni ? Prin creșterea cu orice preț a companiei așa cum a spus în diverse locuri și ocazii Gehrig Schultz. Gehrig Schultz a dorit dublarea companiei în 4 ani, apoi în 3 ani fără să atingă procenții matematici ai acestei creșteri.
Gehrig Schultz a crescut dotarea cu vibratoare la 29 de bucăți fără să aibă de lucru pentru toate acestea. S-a înființat Divizia de logging care a necesitat o investiție substanțială și nu a asigurat recuperarea investiției. Prospecțiuni are o investiție de peste 36,000 de canale și nu are lucrări pentru o astfel de dotare. Prospecțiuni a avut lucrări și peste hotare în: Portugalia, Maroc, Georgia, Albania, Bulgaria, Senegal, dar nu avem nici un raport public, separat, asupra profitabilității acestor lucrări.
De curând, în 14 noiembrie 2014, Prospecțiuni și-a publicat raportul financiar pe nouă luni din 2014. Pierderea netă este de 37,050,901 lei. Pierderile pe primele 6 luni din 2014 au fost de 37,755,969 lei. Deci din pierderea pe semestrul I, Prospecțiuni a recuperat în trimestrul III numai 705,068 lei, adică peste 140,000 de euro. Să nu uităm că în anii trecuți, Gehrig Schultz spunea: Am făcut zilnic 225,000 de euro. Acum în trimestrul IV Prospectiuni lucreaza cu o singura echipa seismică.
Se cunoaște că o parte importantă din cheltuieli sânt salariile. Prospecțiuni a ajuns la 2400 de salariați și a mai angajat și în acest an din dorința de a fi în diverse topuri. Legat de salarii cred că trebuie citită cu atenție și postarea mea. Salariile la Prospecțiuni. Ipoteze.
http://forum.geospace.ro/viewtopic.php?f=2&t=291
În 2010 s-au dat gratuit acțiuni pentru rezultatele din 2009 unor oameni până la nivelul de șef de secție, dar și unor oameni care nu au lucrat în 2009. A se vedea Hotararea 11/28.7.2010 publicata în M.O. partea IV din 18 august 2010. Așa, Gehrig Schultz a primit 237,000 de acțiuni. Răscumpărarea s-a făcut în 2009 la prețul de 0.24 lei acțiunea și AGA a dictat ca răscumpărarea să se facă la 0.10 lei pe acțiune.
De mai mulți ani, pentru recompensarea celor din conducerea executivă s-au constituit provizioane din care s-au dat bonusuri de obicei la sfârșit de an pentru anul anterior. La acest moment aniversar ar trebui recitită postarea Provizioanele http://forum.geospace.ro/viewtopic.php?f=2&t=244
Anul trecut s-a realizat profit. Acum ar trebui dat bonusul pentru 2013. Dar din ce ? Din pierderile acumulate?
În era Gehrig Schultz s-au dat o singură dată dividende. Acest obicei ca profitul să fie împărțit exclusiv conducerii executive face o proastă propagandă conceptului de acționariat. Dar nimeni nu se gândește la acest lucru. Nici măcar prietenul meu virtual. Patronul.
Oricum, o firmă cu o tradiție de peste 60 de ani, ajunge într-o situație precară datorită managementului. Nu trebuie să uităm că multe utilaje sânt luate în leasing și este cunoscut care va fi viitorul lor atunci când nu-ți plătești ratele. Dar cel mai nedorit eveniment este că vor începe noi disponibilizări. Prețul este prea mare. Este dureros că nu va fi nici o disponibilizare la vârf sau la Resurse Umane care au niște salarii nesimțite. Îmi aduc aminte de o restructurare la IPGG, înainte de 1989, când din 9 dactilografe pe companie au rămas doar două, iar celelalte au ajuns la LAEG, la boxa 10 ca muncitoare necalificate. Și totuși una dintre ele mai practica din când în când dactilografia.
Cu ce va rămâne Prospecțiuni în istorie? Cu faptul că a lucrat pe patru continente. Istoria anterioară erei Gehrig Schultz, ne arată că Prospecțiuni a lucrat pe 3 continente.
Mâine poate nu voi mai fi în viață și nu voi mai putea scrie. Din diverse cauze. Mie în viață nu mi-a fost frică de nimic născut din FEMEIE. Dar ce mă deranjează cel mai mult este trădarea. O astfel de companie cu asemenea importanță și o asemenea tradiție nu trebuia privatizată.Teoria că statul este cel mai prost manager este teoria trădătorilor de neam și țară.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Forumul angajaţilor SC PROSPECŢIUNI SA