Prospectiuni seismice marine.Statistici.

Locul unde avem ocazia sa ne exprimam public !

Prospectiuni seismice marine.Statistici.

Mesajde N Dobrescu » 06 Aug 2018, 13:08

De curând am share-uit de pe blogul personal Petromar-Istorie și Onoare o postare legată de un articol din DC NEWS https://m.dcnews.ro/legea-offshore-cum- ... 03966.html unde am făcut și un comentariu.Acest lucru mi-a trezit multe amintiri care m-au determinat să scriu următoarele rânduri.
Prima etapă de prospecțiuni seismice marine pe Marea Neagră s-a desfășurat în perioada 1969-1974, cu remorcherul Voinicul.Personalul formației era format din:
-șef formație
-radionavigație- un inginer și un tehnician
-topo- doi tehnicieni
-stația seismică digitală- doi ingineri
-cablu marin-doi tehnicieni
-artificieri- șapte
-macaragiu
-maistru mecanic
-mecanic
-ospătar
Și pentru că nu aveam cabine suficiente și oameni specializați pe profil, lucram câte 12 ore pe zi.Eram niște roboți. Atunci când nu mai bubuiau tunurile și eram la somn mă trezeam. Pe navă nu aveam radio și nici televizor.Aveam un interfon de serviciu între comandă-stație-pupa.În afară de comunicările de serviciu, mai vorbeam și singuri ca să nu uităm să vorbim.Nea Mărin spunea: Dimineața cântă cucul, eu mă duc la lucru.
Generarea se făcea prin explozia controlată a unui baton de dinamită într-o sferă metalică.Explozia se producea la fiecare 20 de secunde.Erau 3 tunuri și pentru a avea energie suficientă se trăgea permanent cu 2 tunuri.
Apreciez că în perioada 1969-1974 s-au executat 25.000 km de profil seismic 2D.Distanța între picheți era de 50 de metrii, deci 20 de focuri pe km.Putem vorbi de 500.000 de focuri, adica 1 milion de capse, 100.000 kg de dinamită, 1 milion de tuburi din plastic în care se introducea batonul de dinamită.Au fost 500.000 de înregistrări.Pe o rolă de bandă magnetică de ½ inch intrau cca 50 de înregistrări.Deci s-au consumat peste 10.000 de role.
Oamenii din IPGGH au fost pionieri în prospecțiunea seismică marină ca astăzi să putem vorbi despre independența energetică a României.
Apreciez că legea offshore în varianta adoptată de Camera deputaților urmărește interesul național. Pe cine reprezintă Klaus Werner Johannis atunci când a contestat legea la CCR?
Și cum spuneam mai sus, făceam peste 100 de ore suplimentare în fiecare lună. OUG 4/2005, stabilea că sporul pentru lucru sistematic peste programul normal de lucru, face parte din baza de calcul a pensiei.Legea pensiilor 263/2010 abrogă OUG 4/2005 și astfel nu mai beneficiez de dările plătite pentru orele suplimentare. Sporul pentru orele suplimentare era pe tranșe, maxim 30%.
Mulțumesc Boc.
Câți am mai ramas în viață dintre acești pionieri? Maxim cinci.România nu mai ai bani ca să tratezi cum se cuvine cinci oameni?

Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Forumul angajaţilor SC PROSPECŢIUNI SA