Interpretarea știrilor

Locul unde avem ocazia sa ne exprimam public !

Interpretarea știrilor

Mesajde N Dobrescu » 28 Noi 2012, 09:49

În articolul Dividende, spuneam că din datele financiare din 2011 rezultă un provizion de 7,145,000 lei din care se vor plăti beneficii pentru salariați și că in 2011, cheltuielile cu salariile au fost de 58,757,725 lei. Numărul mediu de salariați în anul 2011 la Prospecțiuni SA a fost de 1604. Rezultă un salariu mediu lunar de 3,052 lei.
Pentru anul 2011, Institutul Național de Statistică a anunțat un salariu mediu brut de 2,022 lei. Dacă ne referim strict la cifrele matematice, salariu mediu în Prospecțiuni SA este cu 50% mai mare decât salariu mediu brut pe economie.
Realitatea este alta. Salariul mediu brut din Prospecțiuni SA a rezultat din media cu salariile nesimțite ale expațiilor.
Să dovedim această afirmație. În aprecierea mea, cel mai slab expat din punct de vedere salarial, trbuie să aibă 27,000 lei.
Fie x numărul de salariați cu salariul minim pe economie care împreună cu expatulal al cărui salariu este 27,000 lei, produc un salariu mediu de 3,052 lei.
Avem:
(27000 + 800x ) : ( 1 + x ) =3052
Rezultă un x aproximativ de 6, pentru că ecuația trebuie rezolvată în numere întregi. Salariul celor circa 10 expați pe care eu îi cunosc, împreună cu 150 prospectori, produc un salariu mediu pe companie de 3052 lei. Eu eram cu salariu ceva mai sus de media pe companie și nu aveam un salariu foarte mare. Nu trebuie să ignorăm salariile adjuncțiilor, al șefilor de secție, al managerilor de toate felurile, al operatorilor, etc.Structura personalului în companie rămâne aceea publicată în documentele oficiale:
-6 (după nominalizări sunt 7 ) persoane în funcții executive:
-1285 muncitori și maiștri
-313 personal Tesa
În trecut, retribuția după Legea 57/1974 era într-un raport de 1 la 6. Acum, cred că salariile în Prospecțiuni SA sunt într-un raport de 1 la 150.
Nu este suficient doar să citiți ce scriu eu. Mult mai util ar fi să participați și cu comentarii Pro sau contra. Eu nu vreau să arăt că sunt deținătorul adevărului absolut.
Breaking news: În 2 martie 2012, ziarul Financiar anunța că profitul brut estimat (adică datele financiare nu erau audiate) pentru Prospecțiuni SA pe anul 2011 va fi de 41.4 milioane de lei, adică o creștere de 22 de ori față de 2010. Dar ziarul nu spune că anul 2010 a fost un an slab pentru Prospecțiuni SA. Așa se face manipularea.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Forumul angajaţilor SC PROSPECŢIUNI SA