Medicina muncii și viața la țară

Locul unde avem ocazia sa ne exprimam public !

Medicina muncii și viața la țară

Mesajde N Dobrescu » 03 Sep 2012, 13:28

S-a întâmplat în România, țara tuturor posibilităților.
De ceva ani buni, s-a introdus și la noi medicina muncii. În trecut se făcea o fișă la angajare. Apoi, anual venea un autobuz și încolonați mergeam să facem o radiografie pulmonară.
De când au venit americanii la conducere, medicina muncii ca și HSQE au o importanță foarte mare. Nimeni nu te întreabă ce ai făcut într-o zi de muncă, dar vrea să știe dacă ai făcut analizele medicale anuale. Se întâmpla în anul 2009 , marți era ziua mea de naștere și vinerea precedentă 22 mai , înainte de început de weekend, au apărut în calculator setul de analize medicale fără să dau sânge și urină. De acest lucru aveam să aflu mai târziu.
În luna iulie 2009, SC PROSPECȚIUNI SA s-a oferit să ne facă gratuit analize medicale prin Centrul de diagnostic și tratament Nicole. M-am prezentat cu borcănelul de urină și am dat sânge. După o săptămână m-am prezentat și am solicitat rezultatul analizelor. Am spus data când le-am efectuat, numele și asistenta mi-a spus că nu le-am făcut atunci când am spus și mi-a înmânat un set de analize. Nu am intrat în polemică cu asistenta în privința datei analizelor. Încă nu m-am senilizat. Cu rezultatul analizelor primite am intrat la medicul de familie, care mi-a spus că o analiză trebuie să o repet gratuit și alta contra cost. Mai trebuia să fac această analiză pentru clarificare. Am acceptat să plătesc suma suplimentară de 10 lei. După altă săptămână a venit Mary și ne-a distribuit analizele făcute cu ocazia medicinii muncii. Când am avut o clipă liberă, m-am uitat pe analize și am văzut că trei rubrici sânt înegrite față de două din setul ridicat de mine. Apoi am comparat analizele, m-am uitat la nume, dată și am constatat că cele din mai erau contrafăcute. Prețul contrafacerii era de 103 lei și 44 de bani decontat CSMB.
Avantajul meu este că nu m-am pierdut cu firea în multe momente dificile din viața mea , chiar și atunci când am avut analizele contrafăcute și trebuia să urmez un tratament care nu era necesar. La vârsta de 59 de ani, din cauza sresului la servici, am făcut o boală nobilă, HTA. Atunci din excesul de zel a lui Adrian Popescu, acesta mi-a trimis o adresă cu antetul societății în care îmi spunea că sânt inapt temporar de muncă și că-mi va schimba locul de muncă sau chiar îmi va desface contractul de muncă dacă nu mă prezint la medicul de familie pentru tratament. Adrian Popescu își depășea atribuțiunile de serviciu semnând o adresă cu antetul societății. De altfel, Adrian Popescu era mult mai bolnav decât mine și lui nu și-a trimis nici o adresă. Atunci am aflat că trebuie să aduc adeverință de la medicul de familie că urmez tratamentul. Nimeni nu-mi poate lua dreptul la muncă, la exprimare liberă, la cugetare.
În anii 90 a existat o colaborare între SC PROSPECȚIUNI SA și Western Atlas International, no charge. Eu trebuia să autorizez stații de radio aparținând Western Atlas International pe frecvențele noastre alocate la nivel național în proiectul radio integrat al ministerului. La Western Atlas International, asistent manager era nepoata lui Bogdan Baltazar. Western Atlas International avea hârtii și plicuri cu antetul companiei. Am primit două plicuri și două hârtii cu antetul companiei. După întocmirea adresei către Autoritatea de Reglementare în Comunicații, am restituit plicul și foaia cu antetul companiei care mi-au rămas nefolosite. Într-o companie serioasă nu poți face orice. Cu puțină engleză și cu un fizic atrăgător, poți ajunge asistent manager dacă în companie ai un Tony Paduano.
Bine ai venit, tată! Știți la cine mă refer. Este vorba despre a patra femeie de succes. De ce numai femeile reușesc ?
Acum pentru mine toate zilele sânt lucrătoare. Duminică 26 august 2012, mi-a adus cu tractorul vecinul meu 5 spalieri ca să-i înlocuiesc la gardul rupt de viscol iarna trecută. A sosit timpul să mă asigur împotriva hoților, iepurilor și a focului iresponsabil al pășunilor. La ora 9 și 30 minute m-am apucat de această lucrare. Trebuia să scot spalierul rupt și să-l înlocuiesc cu altul nou. Era caniculă, cod portocaliu, pământul tare ca piatra. Lucram cu un burghiu mai performant decât cel făcut la Chitila. Pământul îl scoteam din groapă cu canciocul sau cu mâna dintr-o groapă de 70 centimetrii. Până la ora 15, am înlocuit 3 spalieri. Apoi am mâncat și mi-am dat seama că port tricoul și șapca lui Prospecțiuni date de Tony Paduano și că forajul se face cu apă. Al patrulea spalier l-am înlocuit într-o oră. Atunci am constatat că merit un bonus, un pahar cu vin alb și un break de 10 minute. Prin aceiași metodă am înlocuit al cincilea spalier în 30 minute. La sfârșit mi-am luat tensiunea 123 cu 60 și pulsul 82 din cauza efortului. Acum datorită doamnei doctor A.S. medic de familie și cu o medicație zilnică de două medicamente, reușesc să țin tensiunea arterială sub control. Și viața la țară are un efect vindecător. Nu este ușor un program zilnic susținut. Nu sânt la sanatoriu. Munca înseamnă viață, utilitate.
Nu știu ce se întâmplă cu mine. Am cârlig la conflicte. Lângă proprietatea mea și-au făcut tinerii un teren de fotbal. Unul dintre ei m-a apostrofat zilele trecute: Ce ai ieșit la pensie ca să stai aici? În această Românie bolnavă, el, tânărul de azi, nu vrea să respecte proprietatea, să respecte munca celuilalt. Vrea să sară gardul să-și ia mingea, să fure fructe, să rupă crengile copacilor care îl
hrănesc, să presare petale de trandafiri pe drum așa cum îmi permit să fac eu pe treptele de la scară.
Deseori mă întreb în sinea mea ce am realizat în această viață trecătoare.
Am păstorit cca 2000 stații de radio de peste 40 de modele, am cumpărat în rate un apartament de 4 camere, am zidit o casă care se învârte după soare sau invers, am plantat peste 100 de pomi, salcâmi care înfloresc în luna mai în care m-am născut. Este mult? Este puțin? Nici nu vreau să știu rezultatul exact.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
27 august 2012, în zori, în provincie
N Dobrescu

Înapoi la Forumul angajaţilor SC PROSPECŢIUNI SA