Pe parcursul celor 42 de ani nu am avut un număr mare de șefi diferiți. Așa cum spunea Costică de la magazie am avut șefi superiori și șefi inferiori. Acum sunt propriul meu șef. Îmi dau dispoziții și în aceleși timp și execut. Mă trezesc de dimineață. În timp ce îmi beau cafeaua, organizez o ședintă mentală de comandament și hotăresc în funcție de necesități ce lucrare să execut. Nu pot spune că duc lipsă de contracte, așa cum se întâmplă la SC. PROSPECȚIUNI SA. Când aud zgomot de mașină sau de căruță, ridic ochii spre drum ca să văd câți se duc la lucru, la câmp. Unii se duc la câmp la ei, alții la italiancă sau la austriac. Ați văzut că resursele au fost date la străini pe nimica, iar acum a fost vândut și pământul. Cei care lucrează la italiancă, au program de 8 ore și jumătate cu pauză de masă și se întorc acasă la 16 și 19 minute. Sunt duși până în centrul comunei unde primesc 32 de lei și o pâine.
Tot acolo este și restaurantul.
Dimineața îmi pregătesc micul dejun. Acum mă duc în curte și culeg urzică, păpădie, frunze de ceapă și susai cu care îmi fac o salată de sezon. Frunzele le rup cu mâna așa cum spunea și șef Cătălin Scărlătescu de la Howard Johnson. Apoi adaug ulei de măsline, un praf de sare și oțet din vin. De curând am văzut la PRO TV, emisiunea România te iubesc cu arhiepiscopul Iustinian ajuns la vârsta de 91 de ani care la masă servea o țuică. Așadar, așa cum scria în Giulești: Nici o masă fără pește, eu vă sfătuiesc: Nici o masă fără o țuică. Acum consum o țuică din fructe predominant caise. Este excelentă. Mulți se feresc de caise pentru că se poate prinde de cazan dacă focul este prea tare. Acum după ce am scăpat de stresul cu datul afară de la servici, cu o țuică la masă și două medicamente pe zi, am reușit să-mi aduc tensiunea arterială de exemplu astăzi la 129 cu 59. Este bine, este rău ? Eu mă simt bine în hainele mele. Dacă trebuie să conduc mașina, să lucrez cu flexul sau circularul, atunci am toleranță zero la alcool. Toamna trecută am avut oameni la muncă și dimineața le pregăteam o salată cu roșii din grădină, ardei gras, castraveți și ceapă, ulei de măsline. Zeama care se forma în castron o mîncau cu lingura de bună ce era.
Mă gîndesc la directorul Burcea care făcea depășiri de plan de maxim 3-4 %. Acum șefii se întrec în depășiri de plan și apoi trimit oamenii în șomaj. Aud chiar că echipa 12 lucrează și noaptea. Pentru un mic bonus, pentru salariat, Gehrig Schultz obține un mare bonus anual.
În 1977 am fost la o specializare în UK. În aceiași perioadă, o altă trupă formată din Cristian Alexandru, Petre Fulea și Goghe trebuiau să meargă în USA. Goghe avea un văr fugit în străinătate și nu a mai primit viză. Ulterior Goghe fuge în Grecia și apoi ajunge în Canada și lucrează în Alaska. Acolo lucra 8 luni, apoi cu rezervele financiare realizate stătea 4 luni la Las Vegas. Salariile din SC PROSPECȚIUNI SA nu-ți permit nici măcar să lipsești o zi de la servici. Ăsta da capitalism!
Al dumneavoastră,
Niculae Dobrescu
24 aprilie 2012