Din greșeli se învață cîteodată

Locul unde avem ocazia sa ne exprimam public !

Din greșeli se învață cîteodată

Mesajde N Dobrescu » 26 Ian 2012, 09:42

În anul 1975 executam lucrări de prospecțiune seismică marină travers de Sulina. Marea era liniștită și atmosfera curată. Mai aveam cîteva ore de lucru și urma să intrăm in Sulina. Colegul meu topograf Ion Gheorghe, a venit la mine și mi-a spus că dacă vreau, îmi ține locul astfel încît să mă bărbieresc ca să mergem la cofetărie, după ce intrăm în port .
Am acceptat și am plecat la cabină să mă pregătesc. La schimbarea unui sul de hîrtie al plotterului a apărut o perturbație, culoarele au fugit și s-a pierdut orientarea. Era la sfîrșit de lună și fără acești 30 km de profil nu făceam planul.
Ce mi-a făcut Pelin nu poate fi descris în cuvinte. Apoi Pelin mi-a spus: nu mai pleci din comandă. Eu te schimb pe tine și tu pe mine. În 1975 Pelin era șef de formație. După fiecare zi cu producție eu și Nicoară îi spuneam: Ți-am făcut planul. Se supăra mult. Dar era de-al nostru.
Eram buni. Eram egali ca operatori. Siguri și rapizi. Nimic nu ne putea surprinde. Acum se spune : Stai puțin. Stai să mă gîndesc. Concurs: Cine spune așa?
Pe timpul acela nu erau pemperși. Nu aveam ce să fac. Îl așteptam să vină să mă schimbe. Un schimb dura șase ore. Am reușit să facem planul. Dar nici eu nu m-am lăsat mai prejos. De cîte ori îl prindeam la table, îl ciocăneam. Îl mai lăsam să mă bată la table sau la șah. Deh, mai aveam și eu nevoie de o primă.
Oricum, în acea zi m-am autoconsemnat la bord și nu am mai ieșit în oraș. Dacă îți făcea Pelin morală, direct și fără ocolișuri nu-ți mai trebuia nimic.
Dar știu că o dată S. P. a chemat la el două fete ca să-i dea explicații pentru prostiile pe care le făcuseră. Ce a fost acolo numai eu și S.P. știm.
Cu lacrimile uscate, au putut să zîmbească din nou după ieșirea din biroul lui S. P. Chiar mai mult una dintre ele, a spus că ea este ingineră și nu a știut cum trebuia rezolvată problema respectivă.Chiar era ingineră.
Fișa postului este făcută ca să faci lucruri pentru care ești competent.
Este dăunator să ieși în față, așa cum se procedează acum și să-i ceri șefului o lucrare, pe care tu din capul locului nu o cunoști. Dar marea greșală este a șefului. Această situație este tot mai frecventă în S.C. PROSPECȚIUNI S.A. și datorită reducerii de posturi.
Și fetele au mai greșit și în alte ocazii. Ele vroiau cu orice preț să-i arate șefului cît de utile sînt ele și se concurau între ele să-i ducă șefului acte la semnat ca niște adevărate asistente manager.
Dincolo de orice comentariu, lumea este guvernată de principiul lui Peter: În promovarea sa fiecare individ își atinge nivelul său de incompetență. Aceasta este teorema directă. Reciproca spune că la un moment dat în societate toate funcțiile sînt ocupate de incompetenți. În acest caz ce este de făcut? Să te intorci la poziția anterioară pentru care erai competent. Se știe că foarte puțini cedează puterea. Cel mai recent caz este Geoană.
Al dumneavoastră,

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Forumul angajaţilor SC PROSPECŢIUNI SA