Anul 1996

Intamplari din trecutul geofizicii

Anul 1996

Mesajde N Dobrescu » 25 Apr 2014, 19:39

Cum am mai spus, în mai, pentru o săptămână, voi face o deplasare privată la Sf. Gheorghe. În mai sunt și nuferii înfloriți și delta se trezește. Am mers pe canale și pe insula Sacalin pe care o văzusem doar de pe vapor.
În perioada 21 iunie 1996-4 iulie 1996 voi lucra la Western, la echipa 387, care avea sediul la Motelul Poiana Ursului de lângă Pitești. La această echipă nu lucra nimeni de la Prospecțiuni. Prospecțiuni a autorizat pentru Western pe frecvențele noastre stații de radio mobile și portabile cu sinteză de frecvență tip Midland. O frecvență era folosită la topo, una la foraj, una pentru înregistrare
și a patra pentru bază și workshop. Workshop-ul era lîngă Bascov, într-o baracă metalică.
La ora 5 dimineața era trezirea, se servea micul dejun, apoi fiecare își lua pachetul și la ora șase nu mai era nimeni în bază. Întoarcerea era la ora 18 când serveam masa de seară.
Când am sosit eu la echipă erau folosite următoarele stații:
-topo 5 mobile și 7 portabile
-foraj 4 mobile și 6 portabile
- înregistrare 7 mobile și 10 portabile
Pe plan internațional, prospecțiunea era în recesiune în 1996. Erau retrase din altă parte de pe glob 2 containere cu stații de radio care trebuiau să fie verificate și reparate. Mai făceam și instalare de stații de radio pe mașini tip Toyota, care aveau o bară de protecție în față cu profil patrat pe care instalam antene tip Micor cu arc de lungime 1.80 metrii. Mobile erau 152 bucăți și am verificat sau reparat 46 de bucăți. Dacă era siguranța arsă,trebuia să demontezi 18 șuruburi pentru a ajunge la ea. Dintre stațiile portabile am sortat 49 bune și 20 defecte. În container mai erau 3 repetoare Midland și 3 stații Yaesu în unde scurte.
La echipă era un șofer și montor reglor, șmecheraș, care avea un capital personal de 100,000 lei, și atunci când trecea cu cablul printr-o curte, îl despăgubea pe proprietar cu 10,000 lei fără alte formalități. Seara prezenta un decont șefului de echipă și își reîntregea fondul de rulment.
Eu am primit salariu la program de 10 ore, diurnă, iar Prospecțiuni a primit un beneficiu de 8% la aceste valori. Toată lumea avea masa și cazarea gratuită.
Colaborarea dintre Prospecțiuni și Western nu a fost una favorabilă pentru companie. Sunt colaborări de valori mici pentru Prospecțiuni și cu profit mic. Să luăm de exemplu activitatea radio. Autorizam stații de radio pentru Western și primeam contravaloarea taxelor de monitorizare a spectrului și un beneficiu de 8 %. După cum se va vedea în viitor, una dintre fetele lui Varodin va fi angajată la Western la Londra și alta la Dubai. Să nu uităm că Prospecțiuni și Western erau concurente pe piață.
Prospecțiuni se extinde și are nevoie de stații de radio portabile. În magazia 05 de la LAEG există 40 de bucăți de stații Realistic în banda cetățenescă. Acestea vor fi autorizate și folosite pe teren pentru brigăzile topo. Antena este telescopică și are o bobină de lungire electrică. Vom procura acumulatori , vom transforma alimentatoarele de 110 v pentru tensiunea de alimentare de 220 v.
Se vor confecționa și cabluri de încărcare pentru acumulatori și chiar o mufă specială. La atelier aveam un strungar foarte bun, Ninel Stoica, care făcea și lucrări pe freză. Pentru că antena era delicată, vor fi multe reparații la antene.
Multe reparații vor fi și la celelalte tipuri de stații datorită exploatării intensive și neconforme a stațiilor.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Povestiri