Anul 1990

Intamplari din trecutul geofizicii

Anul 1990

Mesajde N Dobrescu » 03 Mar 2014, 08:28

Până pe 3 ianuarie 1990 se organizează pază la întreprindere. Noi de la radio asigurăm stații de radio RTP și casete de baterii încărcate pentru diverse locuri din întreprindere și pentru militari.
Apar foarte multe ziare, ca cipercile după ploaie. Se citește mult, chiar și la servici. În cadrul întreprinderii, practic dispare Partidul Comunist. În euforia generală se înființează Frontul Salvării Naționale în fiecare întreprindere. În toată țara se vrea schimbare fără comuniști. Se incepe operațiunea de validare a celor care sunt în funcții de conducere. Pentru LAEG lista este:
1-director general –Ianăș M.
2-director adjunct- Vasile C.
3-director CDC –Chișcan Vasile
4-ing. șef fluide-Varodin V.
5-geolog șef fluide-Dicea O.
6-ing. șef solide-Stoica I.
7-geolog șef solide- Berbeleac
8-ing.șef mecanic- Stamatescu
9-șef serviciu salarizare- Dobrescu Ghe.
10-șef serviciu aprovizionare- Teodorescu
11-șef S.P.P.U.P.(serviciul geofizic)- Ionescu G.
12-șef transporturi- Șuțescu A.
13- șef mecanizare-Popescu Ghe.
14-Șef LAEG- Negrescu V.
La Laeg nu sunt validați:
-Varodin V. Pentru că pe tot parcursul activității lui nu a sprijinit LAEG-ul. Din colectivul LAEG făcea parte și grupa de cercetare unde era salariată și fata cea mare a lui Varodin. Acesteia nu i-a venit să creadă că tatăl ei nu a fost validat și personal a mai numărat o dată voturile
-Dicea – fost secretar al organizației PCR
-Stamatescu
-Dobrescu Ghe.
-Ionescu G.
-Șuțescu
În 8 februarie, va avea loc validarea funcțiilor de conducere pe întreprindere. Voi reprezenta LAEG-ul în baza mandatului de mai sus. Sunt 38 de secții, formații reprezentate. Cu votul celor de la seismică, Varodin Valeriu va fi validat în funcția de ing. șef fluide. La personal va veni Pătrășcoiu și apoi Druță Vasile,ing. șef mecanic va fi Bianu, la transpoarte va apare rocada Săndulescu în loc de Șuțescu. Atunci, Gubandru Traian era șef serviciu valorificări. Va avea 27 de voturi pentru, 5 contra și 6 abțineri.Ianăș a avut 37 voturi pentru și o abținere. Nici Vasile nu a fost departe. 34 voturi pentru și 4 abțineri.
În perioada 26.2.1990-1.3 1990 fac o deplasare la IPEG Maramureș și la Târgu Mureș împreună cu Titi Grigorescu și Fleicuș Marian. La Baia Mare experimentăm o legătură radio cu stația în unde scurte. Se va realiza o legătură radio între Baia Mare, Leordeni, sediu-Caransebeș nr. 1 și Laeg. Între orele 10-11 legătura este foarte bună pe frecvențe 7590 khz, iar după ora 12 pe frecvența de 12,510 khz. La Tg. Mureș nu putem procura cablu coaxial din lipsă de repartiție. Încă nu s-a trecut la economia de piață.
Având în vedere schimbarea ministrului Folea, problema retelelor de radiocomunicatii scade în interes. Ne ocupăm de problemele curente, adică de RTP-uri, de împușcare, de Hi-Fix. Cele 5 echipe de geologi ale lui Dicea vor avea o stație pe mașina din dotare și RTP-uri pentru geologi pentru a lua legătura pe teren.
Pentru 3 săptămâni voi fi în perioada septembrie- octombrie la Budapesta, la ELGI, pentru școlarizare. Voi fi certificat pentru operarea și depanarea aparaturii ESS-01-08/VSP, ASPU-TS1-36 și ASPU-TS1-48. Atunci, dacă plecai la școlarizare, trebuia să lucrezi 5 ani în companie. Dacă plecai înainte de termen, plăteai școlarizarea proporțional cu perioada de contract neefectuată.
În 1990, am efectuat mai puține zile de deplasări și chiar mi-am efectuat integral concediu de odihnă.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Re: Anul 1990

Mesajde N Dobrescu » 05 Mar 2014, 08:53

Lovitura de stat din 1989 a dus la încetarea unor proiecte în care era angrenată IPGG. Interesul pentru proiectul de radio care era în faza de execuție dispare. Pentru acest proiect au fost cumpărate 5 stații în US, SEG 100 D și 27 stații de la IEMI pe 7 frecvențe în UUS, din banda I. Stațiile SEG 100 D vor fi folosite în rețeaua Hi-Fix. Cele 27 stații de radio cu modulație de frecvență vor fi casate fără să fie folosite nici măcar o oră.
Cred că era în anul 1986, când din LAEG s-a desprins un colectiv de proiectare electronică care era angrenat intr-un proiect CAER de fabricare a unei stații seismice digitale. Din acest colectiv făceau parte: ing.Horia Popescu, ing. Pop Liviu, ing. Roman Marius, tehn. Roman Mihai, tehn. Georgeta Gonțoiu, fata cea mare a lui Varodin, de profesie geofizician, Vlad Adrian, geofizician și alții. Pop Liviu și Roman Marius au fost operatori pe teren, pe stații digitale. Ei au confirmat pe teren și au fost aduși în sediu. Acum dacă lucrezi pe teren, nu mai ai nici o șansă să ajungi în sediu, la LAEG, pentru că sunt aduși alții din afară.
Ceaușescu dorea să se facă asimilări în țară. La o fabrică de la Târgoviște trebuiau să se producă Vibratoare. În 1990 proiectul era avansat, dar va fi abandonat. Pentru acest proiect au fost cumpărate 5 stații Motorola Syntor cu sinteză de frecvență pe 151 Mhz. Ele erau la un gabarit mai mic decât Micor. Nu vor fi folosite niciodată. Ele vor fi scoase din magazie și depozitate în boxa 7,
atunci când noi am părăsit locația din Coralilor 20.
Lovitura de stat din 1989 va distruge toată România. Zilele acestea se discuta despre Combinatul Siderurgic SIDERCA de la Călărași care a costat câteva miliarde de dolari.
În 1990, Petre Roman spunea că România este energofagă și a hotărât să nu mai producem nimic. Ca astăzi, îmi aduc aminte de o discuție purtată atunci cu Pop Liviu. Atunci îi dădeam un exemplu lui Pop Liviu de câtă energie consumă Senegalul. Concluzia lui Pop Liviu, care era sprinten la minte , a fost: Puțin consumă, puțin produce. Ceaușescu a fost acuzat și judecat pentru Genocid. Distrugerea economiei României reprezintă adevăratul Genocid. Populația României a fost transformată în asistați. Nu mai producem nici măcar alimente. România are un teren agricol care ar putea hrăni 50,000,000 de oameni.
În septembrie 1990 am fost la ELGI la specializare împreună cu Viorel Dumitrescu și un geofizician Florescu. Afacerea cu ELGI a fost făcută pentru că în echipamentul de VSP era și un calculator. Din Ungaria, în anii anteriori, erau achiziționate 2 stații seismice digitale care aveau niște dube generoase. Pentru stațiile digitale ungurești, la specializare au fost Gonțoiu Marin și Huluță. Vorbitorul ungur de limbă română, Pișta Baci, avea o casă de vacanță pe malul lacului Balaton, care a contat ca lobby.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Re: Anul 1990

Mesajde N Dobrescu » 06 Mar 2014, 08:25

După evenimentele din 1989, față de România s-a manifestat o mare deschidere. În ianuarie 1990, a venit o firmă canadiană care ne-a prezentat noutăți în procesarea datelor seismice. Sala de ședințe de la subsol a fost aproape plină. Atunci, firma canadiană, ne-a prezentat cum înregistrări analogice care au fost transpuse în digital și procesate digital cu programe moderne au pus în evidență structuri petroliere. Acele înregistrări analogice vechi, cu o gamă dinamică de 45-50 db și cu o procesare veche, nu puseseră în evidență structuri petroliere. Acest lucru mă determină să afirm cu toată răspunderea că IPGG nu trebuia privatizată, mai ales că bogățiile subsolului aparțin statului.
Tot în 1990 a venit o listă cu publicații gratuite din occident, la biblioteca tehnică care a ajuns și la LAEG. Am optat pentru revista Microwave, mai ales că la facultate avusesem un proiect din domeniul microundelor. Georgescu Maria care era salariată la biblioteca tehnică a optat și ea pentru Microwave, pentru poze. Ulterior, am primit oferte și de la alte reviste, deoarece anual complectam un formular de solicitare în care trebuia să trec și numărul de salariați care era mare.
Înainte de 1990 la LAEG era multă documentație, cataloage pentru componente, etc. Cei care am fost la specializare afară, veneam cu un set de documentație cu adnotări. După 1990, am solicitat multe cataloage de la Texas Instruments. Datorită solicitărilor mele de documentație, Texas Instruments mi-a dat un card de acces la o bibliotecă din Italia. Am mai primit și telefoane la serviciu ca să confirm existența mea fizică.
În existența și succesiunea lor, atât Steriu Eugen cât și Negrescu Victor, invitau de fiecare dată tot personalul din LAEG , ori de câte ori venea un negustor să-și prezinte aparatura. Cu amărăciune și cu responsabilitate, astăzi trebuie să scriu că după 2000, la aceste prezentări de aparatură participau numai trei ingineri din LAEG. Chiar mai mult, îmi aduc aminte cum într-o zi, Valerică l-a scos afară din boxa 14 pe Virgil, ca să-l invite numai pe el la o prezentare în Caransebeș. Toate acestea se întâmplau cu complicitatea conducerii, pentru care noi ceilalți ingineri din LAEG eram de categoria a doua.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Povestiri