Anul 1984

Intamplari din trecutul geofizicii

Anul 1984

Mesajde N Dobrescu » 24 Ian 2014, 16:51

Ianuarie 1984 a fost o lună de iarnă cu zăpadă, nu ca anul acesta . La începutul lui decembrie 1983 am fost în delegație la Gearmata. În această delegație am mers circa 2000 de km cu mașina. Toate zdruncinăturile le simțeam în coloană. Nu aveam cui să mă plâng. Trebuia să merg mai departe. Deja aveam 178 de zile de concediu medical în ultimile 12 luni. Nu aveam dreptul la concediu medical decât după martie 1984 când dispărea luna martie 1983. Așa am apelat la program redus de lucru de 6 ore. Asta nu înseamnă că dacă eram în delegație, după 6 ore , opream lucru.
Numai tu, Mihaela Horhocea , prin incompetența ta ai trecut în adeverința solicitată că am avut o nerealizare de plan de 25%. Mihaela Horhocea zici că ești Manager Compensații și Beneficii? Că atunci când ai greșit și mi-ai luat impozite în plus, mi-ai dat o primă echivalentă pe post de compensație. Crezi că te poți spăla față de mine că la a doua adeverință ai corectat greșeala din ianuarie 1984?
Timp de 3 luni voi fi în program redus de 6 ore . Asta nu înseamnă că realizam o producție cu 25 % mai mică. Prin organizare și experiență făceam aceiași producție. Să ne gândim numai la faptul că planul cincinal se realiza în 4 ani și jumătate, adică o depășire de plan de 10%.
Pe 16 ianuarie merg la Chitila și înlocuiesc unitatea de comandă,iar peste două zile sunt la sonda 6 Stejaru unde montez un radiotelefon.
Ne preocupăm de achiziționarea și de echipamente de măsură și control care nu se mai pot achiziționa decât de la intern. Facem un contract pentru livrarea a două generatoare E 0503 livrabile în trimestrul 3 și 4. Alte aparate de radioemisie vor fi cumpărate de la IEMI.
Până la 1 martie 1984 se va obține finanțarea studiului de soluție și apoi într-o lună va fi gata Proiectul. Se fac previziuni pentru investițiile din 1984.
În 27 aprilie 1984 o nouă intervenție la Gearmata. Două stații defecte și după piesele înlocuite, ele au fost alimentate pe dos. De abia în 21 mai , va fi gata primul alimentator de 220 V, care va fi montat în bază. Cu această ocazie, 2 stații vor fi reinstalate pe 2 locații noi.
În același timp, ca o condiție de autorizare a stațiilor de radio, trebuie să ne prezentăm la Direcția de Radio și Televiziune București în vederea susținerii examenului pentru obținerea permisului de radiotlefonist.Până la 1 aprilie se face înscrierea la acest examen la care vor participa Steriu, Negrescu, Dobrescu, tehnicieni din Laeg, șefii de brigadă din teren, electricianul de la Chitila și alții. Examenul va avea loc după 15 aprilie.
Până la 1 mai studiul rețelei va fi gata. Acesta va cupride o rețea pe unde scurte formată din 18 stații cu 8 frecvențe de zi și noapte alocate. Cheltuiala va fi de 30,000,000 lei pentru echipament, construcții montaj și piese de schimb. Rețeau de unde ultrascurte va costa 5,000,000 lei pentru echipament și construcții montaj, va avea 13 stații și 5 frecvențe alocate. Vor fi 4 stații de retransmisie la Istrița, Cota 2000, Cerbu, Postăvaru. La Lucianca va fi o stație de retransmisie pentru toate IPEG-urile, iar cheltuielile noastre vor fi 5,000,000-10,000,000 lei.
Se poartă discuții la Agenția Republicii Democrate Germane pentru achiziționarea de stații de radio în unde scurte tip SEG 100 D de 100w cu acord automat pe antenă. Prețul unei stații este de peste 200,000 lei, care pot fi livrate în trim.IV 1985.
Se reinstalează o stație la sonda 7 Stejaru.
În iunie 1984 sunt pentru o săptămână la Constanța pentru mai multe reparații la stațiile de radio.
În august sunt pentru 3 zile la Gearmata. Deplasarea o fac cu avionul. Control amănunțit la bagaj în care erau scule, piese, wattmetru, instrument de măsură. Înlocuiesc piese, toate bateriile sunt uscate, fără electrolit. De fiecare dată semnez împreună cu șeful secției o minută cu toate deficiențele constatate, dar nimic nu se schimbă.
La sfârșitul lunii august se lucrează pentru Secția 3 Foraj. Se montează stații de radio la sonda 631 Fundulea și sonda 14 Singureni, apoi se mută sediul secției de la Chitila, pe strada Neajlovului, lângă Cimitirul din Dămăroaia. Pilonul va avea 17m înălțime , iar cota terenului este cu puțin peste 90 m.
Între 17 .10.1984 și 19.10.1984 se face o mutare de platformă pe structura Lebăda. Pentru balizaj este folosit remorcherul Lebăda 2. În același timp se fac și prospecțiuni seismice pe mare.
În 16.11.1984 se instalează o stație de radio Motorola cu tuburi pe frecvența de 39 mhz la sonda 8 Frăsinet și pentru că turla nu a fost ridicată se va reveni pe 20.11.1984.
Din nou o deplasare la Gearmata. Intervenție și verificare la toate cele 4 stații.
Din extremul vestic, Gearmata, mă deplasez în extremul estic , la Tuzla, la stația monitor , unde instalez o antenă V întors de producție internă, pentru stația de radio în unde scurte. Suntem în 13 decembrie 1984 și voi termina cu deplasările pe anul 1984.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Re: Anul 1984

Mesajde N Dobrescu » 17 Feb 2014, 07:58

Din anul 1984, colectivului radio de la boxa 14 se va alătura și sing. Dan Gavrilaș. Nu oricine intra pe vremea lui Steriu în LAEG. În primul rând trebuia să fi un bun practician, pentru că Electronica este o meserie practică nu numai teoretică. Cred că am fost în 1984, cu Dan Gavrilaș într-o deplasare la Șinca Veche și la Gearmata. Dan Gavrilaș fusese operator șef brigadă înregistrare
și avea nevoie să cunoască și această parte a activității noastre de comunicații.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Povestiri