Anul 1999

Intamplari din trecutul geofizicii

Anul 1999

Mesajde N Dobrescu » 06 Mai 2014, 06:45

Sunt șase echipe seismice care vor lucra în acest an:
-echipa 11 -șef brigadă Popescu Dragoș
-echipa 12- șef brigadă Micu Mihai
-echipa 13-șef brigadă Răuțoiu Donel
-echipa 16-șef brigadă Micșunel Rotariu
-echipa 20-șef brigadă Romeo Nichișoiu
Avem și un plan de investiții:
-sistem de comandă a generarii prin radio
-radiotelefoane mobile cu o putere de 25-40 W, 50 bucăți. Deja stațiile de radio pe care le avem au un ecart între canale de 25 khz și din această cauză plătim un tarif dublu.
-radiotelefoane portabile cu o putere de 3-5 w, 100 bucăți
-stație telemetrică 240 canale cu 60 de cabluri și 360 bretele de geofoni
-aparatură de măsură și control
În 16.02.1999 are loc o ședință de bilanț a lui Prospecțiuni la care participă și Fondul Proprietății de Stat reprezentat de Anastasiu, Pătruț, Susanu. La această ședință participă șefii de secții, servicii, conducerea companiei. Negrescu Victor nu a putut participa și de aceea subsemnatul și ing. Marin Gonțoiu am reprezentat LAEG. Marin Valerică era mai mult plecat pe afară, probabil în Egipt. Se face un fel de prezență și se constată că Marius Milea care era șef serviciu Marketing nu este prezent. Vom aștepta până la venirea lui Marius Milea.
Directorul general Gubandru Traian prezintă o dare de seamă. În 1998, cifra de afaceri a fost de 113 miliarde de lei. Profiul brut a fost de 26 miliarde lei. Din cauza blocajului financiar vom avea pierderi de 7 miliarde din majorări și penalizări. Pentru 1998 va rezulta un profit net de 2.7 miliarde lei. În 1998, personalul a fost de 2190 angajați, cu un număr mediu de 1392 angajați. Salariul mediu în 1998 a fost de 1,690,000 lei, iar în ianuarie 1999, de 2,290,000 lei. În ianuarie 1999, salariu mediu pe economia națională era de 1,569,563 lei, deci salariile noastre erau mai sus de media națională.La 31.12 .1998 aveam 95 miliarde lei datorii la buget și 96 miliarde lei creanțe.Petrom ne datora 29 miliarde, Romgaz 61 miliarde lei și alții, 6 miliarde lei. Un raport financiar detaliat a fost prezentat de Director economic Sighișoreanu Alexandru. Din cifra de afaceri, 25 % au fost lucrări executate de solide și 75% de hidrocarburi și cercetări geologice. Au urmat discuții. Singurul care a arătat că a trecut la economia de piață a fost Geologul șef Dicea Oprea. Ceilalți fie s-au văicărit, fie au folosit un limbaj în care cereau să fie ajutați, sau să ne dea FPS-ul lucrări. Toată lumea aștepta ca cineva de la Marketing să ia cuvântul.
În acest an este pregătită mireasa de măritat.Se casează multe lucruri pentru a reduce valoarea de inventar a companiei. De exemplu se casează un mijloc fix, redresor, nu se dezmembrează, el devine încărcător , obiect de inventar cu o valoare modică. Magazia 05 și alte magazii nu vor avea valorile actualizate.De exemplu, o rezistență era inventariată cu 0.05 lei și valoarea de piață era 1000 lei.
În septembrie 1999 se finalizează o colaborare dintre Prospecțiuni și universitatea din Karlsruhe.
Este vorba de o linie de refracție de 300 km pe direcția N-S, de la Bacău la sud de București. Sunt instalate 140 de stații automate de înregistrare la o distanță medie de 2 km. Sunt 12 puncte de împușcare situate la o distanță de 12-30 km, în medie la 22 km.Sarcina LAEG a fost de a asigura legătura radio între punctele de împușcare. Cartierul general al nostru a fost la echipa de la Tecuci unde operator era Rotariu Micșunel și șef de echipă Ionică Nedelcu. Deplasarea am făcut-o cu duba de la carotaj condusă de Sandu Ion și ca ajutor l-am avut pe Antoniu Mihai. Partea mea de a instala stații de radio nu a fost o problemă. La distanțele dintre puncte de pînă la 30 km înșirate pe o lungime de 300 km, nu puteam folosi decât stații în unde scurte. În timpul scurt care a fost nu am reușit să pregătesc operatori de unde scurte unde semnalul util este amestecat cu paraziți atmosferici. La instalarea stațiilor am realizat legături cu punctele de lucru de la Hi-Fix Sf. Gheorghe și Constanța. Asta însemna că stațiile erau bune din punct de vedere tehnic. Telefonia mobilă era în România de aproape 10 ani și conducerea operativă a lui Prospecțiuni formată din Director producție Marius Milea și adjunct Mihai Mitroi se așteptau să aibă aceleași rezultate fără să țină seama de diferența de infrastructură.
La sfârșitul anului vom achiziționa stații de radio cu modulație de frecvență și sinteză de frecvență în banda IV :
-GM 300 20 bucăți
-GM 350 10 bucăți
-GP 300 40 bucăți
-sisteme împușcare prin radio tip Pelton. Aici am avut de ales între două tipuri Pelton și Macha, unde lucra Popescu Horia în SUA. Am fost la Pelton, la Ponca City și am avut electronică de vibrator pentru vibratoarele IVI care au lucrat în Libia și l-am sfătuit pe Negrescu să alegem Pelton care au o aparatură fiabilă. De altfel, clienții noștrii ne cereau un curent de descărcare în capsă de 25 amperi care nu mai putea fi realizat cu sistemele de tip Syncraphone.
Pe tot parcursul anului se va face service la aparatura radio din dotare.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Povestiri