Anul 1993

Intamplari din trecutul geofizicii

Anul 1993

Mesajde N Dobrescu » 17 Apr 2014, 06:34

Deja piața prospecțiunilor în România este deschisă. Mai multe persoane din LAEG lucrează pentru echipe străine ca Shell, Western Atlas International, etc.
Pentru licitarea perimetrelor concesionate, Prospecțiuni pregătește caietul de sarcini la prețul de cartografiere. Sunt folosite și câteva date din arhiva IPGG.
Adjunct la LAEG este Marin Valerică, dar este mai mult plecat fie la echipe din străinătate, fie la echipele străine din țară. Lui Negrescu îi este greu singur și se plânge colegei noastre Rori care îi spune: De ce nu îi propui lui Nicu să te ajute? Din dragoste și iubire îl ajut pe Negrescu și fără decizie și fără salariul de adjunct. Obțin și specimen de semnătură.
În principal mă ocup de asistență tehnică pentru stații de radio, de întreținerea rețelei de radionavigație, de aprovizionare cu cele necesare pentru stațiile de radio și pentru Hi-Fix, de autorizarea stațiilor de radio. Înainte de 1990 mă duceam pentru autorizări la Direcția de Radio și Televiziune de pe Calea Victoriei și de acolo până la Gambrinus nu erau decât doi pași, apoi după
1990 mergeam pe șos. Olteniței sau la Politehnică, în Polizu.
Legislația în domeniul radiocomunicațiilor era într-o continuă primenire și aliniere la normele europene. La fiecare 3 luni prezentam o situație cu rețelele de radio din Prospecțiuni.
Programul de pregătire profesioinală în domeniul calculatoarelor continuă la Dyna Tek Srl. În perioada 21.06.1993-02.07.1993, mai multe persoane din LAEG participăm la cursul de ORCAD. Cursul este anexă la contractul individual de muncă pentru 5 ani de zile.
Pentru perioade scurte, în luna a noua și a zecea particip la lucrări pe mare. În principal, rețeaua Hi-Fix este destinată pentru Petromar. Particip și la negocierea contractului de servicii pentru Petromar alături de Rori, la Petrom.
O dată cu venirea echipelor străine în țară se observă alte cerințe pe care le au clienții noștrii tradiționali Romgaz și Petrom. Bretelele sunt numerotate și testate individual. Apar în companie aparate pentru testarea bretelelor. Când m-am angajat, la boxa 10 era o masă vibrantă pentru testarea răspunsului geofonului.
Sosește din teren o bretea la care se înlocuiesc 11 geofoni și cel care lucra la repararea bretelei dăduse în bâlbâială. Mi-am spus că nu mai putem vorbi de repararea unei bretele prin înlocuirea a 11 geofoni din 12, ci de o confecție. Așa am fost nevoit să le pregătesc celor de la boxa 10 o dezvoltare matematică a influenței dispersiei pieselor asupra produsului final- breteaua. Și de aici, necesitatea sortării pieselor înainte de reparație- confecție.
Pentru împușcare se folosesc sistemele formate din Syncraphone I și II, iar celelalte stații de radio disponibile se folosesc pentru comunicații.
Există 5 echipe de geologi care pleacă fiecare pe teren cu un auto TV dotat cu stație de radio mobilă și câteva RTP-uri. La seismică, dube de la foraj sau transport muncitori au instalate stații de radio Micor. Din lipsă de stații de radio care să fie montate pe fiecare mașină, se montează și demontează mult. Voi crea două modele de plăci de aluminiu pe care vor fi montate componentele unei stații de radio de tip Micor, inclusiv cu releu polarizat de protecție a stației de radio la conectarea inversă la baterie.
Continuă colaborarea cu Western Atlas Internațional în domeniul radio la un profit nesemnificativ. Autorizez alte stații de radio cu modulație de frecvență și stații de radio Yaesu în unde scurte pentru legătură radio între București și Cluj-Napoca. Stația de radio Yaesu este interfațată cu un computer și se transmit mesaje de tip text. Western își mută sediul din Caransebeș în altă locație. Acolo va fi instalată stația de radio în unde scurte tip Yaesu.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Povestiri