Anul 1976 este anul în care va fi montată platforma de foraj pe prima locație în baza lucrărilor de prospecțiuni seismice și a unei strategii naționale. Vecinii noștrii bulgari și sovietici aveau același punct de vedere privind granița pe mare, adică prelungirea pe mare a graniței de pe uscat. Cu bulgarii, granița de la Vama Veche era într-o direcție mai mică de 90 de grade, prelungindu-se pe platforma continentală travers Eforie. Cu prietenii sovietici nici nu mai este de discutat după ce pe timpul lui Petru Groza au ocupat într-o noapte brațul Musura, insula Șerpilor, au trasat un cerc cu raza de 12 mile marine cu centrul în insula Șerpilor. Cum ieșeai de pe canalul Sulina, trebuia să mergi puțin în sud, pentru că intrai în apele teritoriale sovietice. Așa că partea română a ales să-și marcheze locul, așa cum face leul, și a instalat platforma Gloria pe prima locație cunoscută sub denumirea Ovidiu 1 Est la o distanță de 72 de mile marine față de Constanța, la o adâncime a apei de 84 de metrii. Apoi după un an jumătate , Gloria va fi mutată pe structura Midia, undeva travers Eforie, la o adâncime a apei de cca 50 metrii.
Pentru această operațiune, răspunderea era mare pentru fiecare întreprindere implicată. Atunci, eu aveam 30 de ani. Ing Pelin Anton era plecat pentru 10 luni la o echipă seismică din Siria.
Lui IPGGH îi revenea sarcina de poziționare a platformei. Era implicat LAEG-ul prin aparatura de care dispunea și serviciul topografic prin personalul calificat.
În decembrie 1975 am efectuat concediul de odihnă, așa că în ianuarie 1976 ne-am apucat cu pregătirea aparaturii, cu aprovizionarea celor necesare.
Inginerul Negrescu Victor care supraveghea activitatea Hi-Fix în lipsa lui Pelin Anton a întocmit în 15 ianuarie 1976 un calendar al operațiunilor , după cum urmează:
3-15 mai montare aparatură. Pentru început Slave 2 va fi montat la Sulina.
15-25 mai- prima calibrare
25-31 mai calculul calibrări și lansarea la apă a balizelor de parcurs
1-5 iunie introducerea constantelor de calibrare și verificarea calibrării
5-10 iunie montarea punctului Slave 2 la Sf. Gheorghe și pregătirea calibrării rețelei
10-20 iunie calibrarea rețelei datorită mutării punctului la Sf. Gheorghe
20-25 iunie calculul calibrării și terminarea lansării balizelor de referință
25- 5 iulie verificarea calibrării, măsurarea balizelor de referință, montarea balizelor de perimetru.
S-a constatat că rezultatele calibrării din iunie 1975 nu au fost concludente.Topografii au motivat că din cauza vizibilității au avut o eroare sistematică. Calibrarea a fost apoi repetată.
Este adevărat că viteza de propagare a undelor electromagnetice diferă de natura substanței peste care se propagă de exemplu: apă de mare, apă dulce, plaje cu nisip, orașe, zone locuite, mlaștini, etc.
Acestea se pot determina prin calibrare și sunt constante pentru o rețea dată. Cu tinerețea mea am provocat o discuție patronată de V.Varodin la care au participat și V.Negrescu, V.Chișcan, Ghe. Nițescu, Galeriu, Drăghicescu și subsemnatul. În fiecare an rezultau constante diferite de calibrare care nu erau grupate. Eu plecam de la filozofia că orice sistem de numerație trebuie să aibă un zero, un nimic.Așa are și sistemul zecimal și sistemul binar, etc. Unde este hiperbola zero? Teoretic în prelungirea liniei de bază. Atunci trebuia să o găsim acolo pe uscat la master. Dar nu am fost înțeles. Această dezbatere a avut loc pe 3 mai 1976.
De aceea se constată în programul nostru pe 1976 importanța dată calibrării.
Plecarea la Constanța s-a făcut pe 4 mai 1976. A fost instalat punctul de la 2 Mai, operatori Vrebca Ștefan și Toma Vasile. Apoi punctul de la Cap Midia, operatori Anghel Adrian și Știucă Constantin. S-a instalat stația monitor de la Agigea unde au rămas operatorii Mihăilă și Grigore.
Aparatura de navă a fost montată pe nava Mangalia unde comandant era tânărul Porumbaru cu care lucrasem și în 1975. Din partea IFLGS țineam legătura cu ing. Horobeanu care nu își prea respecta înțelegerile. Astfel, acesta declară la sediu nostru în 13 mai 1976 că eu am refuzat nava , când el nu era gata cu pregătirea navei.
Se pleacă la Sulina pentru montarea stației. Pe 11 mai se fac probe. Se menține alarma care era și în 1975, datorită unei stații radar de mare putere instalată în zonă. Suntem în grafic.
Nava Mangalia nu poate ieși în larg deoarece are probleme de registru. Rețeaua rămâne în lucru.Pe 21 mai 1976 plec la Sulina pentru o nouă verificare completă. Se înlocuiește un set de contragreutăți pentru o mai bună priză de pământ, se crește curentul în antenă și se înlocuiește modulul IDB. Pe 23 mai rețeaua este normală cu un drift de +/- 0.02. Pe 24 mai 1976 este oprită circulația pe Dunăre.Platforma Gloria este tractată de un remorcher sovietic de 6,000 de CP. Toată suflarea din Sulina este pe cheu. Convoiul are probleme la bara Sulina, dar ajunge în siguranță la Constanța în ziua de 26 mai 1976 unde este acostată în dana 34 pentru sudarea picioarelor până la înălțimea de 120 metrii. Eu am continuat drumul pe canal cu Navrom-ul și pe uscat, ajungând la Constanța pentru întâmpinarea platformei în dana 34.
Va urma
Al dumneavoastră
Niculae Dobrescu