Anul 2001

Intamplari din trecutul geofizicii

Anul 2001

Mesajde N Dobrescu » 09 Mai 2014, 06:48

Privatizarea a fost efectuată. Noul patron este interesat să-și numească oamenii în consiliul de administrație. Patronul își păstrează vechea conducere deoarece îi este devotată. Vechea conducere are o experiență mare în această companie. Nu știu dacă directorul Traian Gubandru a mai lucrat și în altă parte, dar directorul economic Alexandru Sighișoreanu a lucrat după terminarea facultății numai
la IPGG. Alături de cei doi avem directori mai tineri decât primii cu cca 15 ani Marius Milea, Mihai Mitroi, Mihai Oprea. Ultimul a fost președintele asociației salariaților care depuneau lunar bani în vederea cumpărării companiei prin metoda MEBO. După privatizare membrii asociației salariaților își vor primi banii înapoi. Nu știu în ce proporție. Pentru această operațiune, Mihai Oprea va fi păstrat
director Seismică, iar mai târziu va deveni Manager Operațiuni Speciale.
În decembrie anul trecut s-au întors echipele din teren. Sunt multe pierderi și distrugeri. Nu se impută nimic pentru pierderi și exploatare neconformă.
După 3 ianuarie 2001, începem campania de reparații. Mai întâi încărcăm bateriile de la GP 300 pentru a le conserva. Apoi efectuăm reparații la stațiile Micor și Realistic. Avem multe antene de Realistic, de Micor și de RTM care au nevoie de reparații mecanice. Atelierul de mecanică lucrează din plin. Mai ales partea de strungărie. Avem și stații GM 300 cu finalul în scurtcircuit pentru că antena a ajuns din necunoaștere în scurtcircuit. Nu putem să-l ducem la garanție. Finalul costă 77.5 $ din valoarea inițială de cca 400 $. Totul intră pe producție, inclusiv greșelile personale. Ce bine este în economia de piață și în Prospecțiuni. Aparatele GM 300, GM 350 și GP 300 care au defecte normale, nu provocate, le ducem și le aducem de la garanție, la Ageximco.
Avem activitate legată de Inspectoratul General de Comunicații cu încărcarea rețelelor, cu plata facturilor , cu acorduri de procurare pentru noi stații de radio.
Pentru topo am procurat stații de radio portabile P040. 50 de bucăți.
Dacă inițial am avut stații Micor montate pe mașinile din dotare, pe parcursul anului am procurat GM 340 pe care le-am montat pe dube mixte, pe ARO, etc.
Cred că acesta va fi ultimul an de folosire a RTP-urilor.
În august- septembrie se va continua colaborarea cu universitatea din Karlsruhe, pe un profil de la est la vest, de la Tulcea la Aiud, pe o lungime de 700 Km. Se vor folosi 790 de instrumente de măsurare. Vor fi 10 găuri mari în care se vor împușca 300-1500 kg de dinamită. Va fi și o împușcare într-o sondă din Ungaria în care se va folosi 500 kg de dinamită. De această dată nu se vor mai folosi
stații radio pentru comunicații. Se va apela la telefonia mobilă.
În noiembrie-decembrie vor fi predate stațiile de radio de la formații. Vor fi stricăciuni și lipsuri. În bazele de la formații au fost montate stații fixe pentru legătura cu terenul. Am folosit pilon de antenă Turner. Aici ancorele erau cu o porțiune de lanț cu carabinieră , astfel încât să nu mai ai nevoie de întinzător. Au dispărut și aceste elemente pentru a le folosi la legarea vacii. Ce bună a fost Geofizica pentru unii.
De necrezut, lipsește de la stație și cablul de alimentare și aud că stația a funcționat până în ultima zi.
Toate echipamentele noi cumpărate în 2001, sunt din fondurile proprii ale companiei și nu din aport de capital al patronului.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu

P.S. În numărul 20.Aprilie 2014, autorul Ludovic Fulgeanu face o înșiruire pe ani a istoriei operațiunilor Prospecțiuni în zonele montane, tot așa cum eu descriu viața mea în IPGG și Prospecțiuni . Ce pot să cred? Că mă citește lumea din interior?
N Dobrescu

Înapoi la Povestiri