Anul 2000

Intamplari din trecutul geofizicii

Anul 2000

Mesajde N Dobrescu » 07 Mai 2014, 07:11

Avem deja procurate stații de radio cu modulație de frecvență și sinteză de frecvență în banda IV. Facem autorizarea lor și le distribuim pe teren. Ca să nu avem probleme cu alimentarea accidentală inversă a lor, voi confecționa relee polarizate de protecție.
La atelierul mecanic confecționăm suporți pentru prinderea celor 2 modele de antene pentru stațiile mobile GM 300 și GM 350.
În paralel cu stațiile noi se vor mai folosi și stații Realistic și Micor pe care le repar în campania de reparații de iarnă. Pentru activitatea mea din trimestru I, ing. Negrescu mă trece pe un referat de prime împreună cu alți colegi. După ce referatul trece de Leafu Ion, el ajunge la un director și stă în sertar până când acest director îi solicită lui Marin Valerică să scrie același referat, mai puțin persoana mea. La un moment dat, pe parcurs, chiar mă întreabă ing. Negrescu ce are acest director cu mine. M-am bucurat foarte mult, în septembrie, când s-a deblocat situația pentru ceilalți. Aici este bine de recitit postarea mea Împăcare și iertare. viewtopic.php?f=2&t=136
Marin Valerică este iarna în București și nu mai pleacă la echipe în străinătate. A comandat niște rack-uri și din plăcile de rezervă din magazie, asamblează o altă stație digitală. Lucrează singur la acest proiect și este remarcat de directorul Mihai Mitroi. În magazie nu mai rămâne nimic de rezervă pentru acel model. Mie, din punct de vedere tehnic, acum și atunci, mi se pare o soluție sinucigașă. La 2-3 zile avem câte o vizită din partea directorilor Milea Marius și/sau Mihai Mitroi. Vizitele încep la sfârșitul programului și nu mai putem pleca acasă nici măcar cu 5 minute mai înainte. Mihai Mitroi avea și un interes, deoarece la terminarea programului își lua soția acasă de la calculator.
Pentru munca lui Marin Valerică, Mihai Mitroi îi face un referat de primă lui Marin Valerică de 10 milioane lei. Voi fi întrebat de unde știu toate astea? Pentru că am fost la locul potrivit și la momentul potrivit. Într-o dimineață eram în laboratorul mare și Nepoata îi spune lui Negrescu să semneze o hârtie că trebuie să meargă urgent în Caransebeș, la caserie. Negrescu întreabă: Dar ce-i cu 10 milioane astea? Nepoata îi spune că Mihai Mitroi a făcut un referat. Având în vedere că atunci mă mai ducea capul, am intuit totul.
Această primă inițială de 10 milioane îi va schimba caracterul lui Marin Valerică. În acest an se vor monta sistemele de comandă portabilă a exploziei de tip Pelton pe niște rucsacuri. Marin Valerică nu va accepta nici o sugestie. Face totul singur pentru altă primă. Acest sistem portabil de impușcare îl văzusem încă din 1996 la Western, dar în altă variantă de echipament.
În 2000, încă mai aveam drept de semnătură și îl mai ajutam pe Ing. Negrescu. Văzând că cei doi directori Marius Milea și Mitroi Mihai sar peste Negrescu care era șef și discută numai cu Marin Valerică, i-am spus lui ing. Negrescu, de ce nu iese la pensie, deoarece nu are copii acasă care să-i ceară de mâncare. Negrescu mi-a spus că va ieși în august la pensie și că va rămâne în continuare pe un post de consilier. Din nou am fost la momentul potrivit și la locul potrivit. Era în mai, după 20 mai. Îl așteptam pe ing. Negrescu în biroul lui și stăteam pe banchetă. Intră și Scurtu Adrian în birou. Pe birou erau niște hârtii. Scurtu se apucă să le citească. Una era decizia de trecere a ing. Negrescu din funcția de șef de secție în funcția de inginer electronist ca toți ingineri din LAEG. Alte două decizii erau de numire a lui Marin Valerică în funcția de șef LAEG și a lui Romeo Nichișoiu de adjunct. Atunci i-am spus lui Negrescu că trebuie să iasă efectiv la pensie, pentru că nu va mai fi niciodată Consilier.
În anul 2000 va avea loc și privatizarea lui Prospecțiuni. Mireasa era pregătită pentru înstrăinare. Încă din 1999 fuseseră multe utilaje casate și transformate în obiecte de inventar la LAEG. Probabil că același lucru s-a întâmplat și la alte secții. Magaziile de piese nu au fost reevaluate și deja s-a început retehnologizarea cu echipamente noi: stații de radio și sisteme de împușcare.
Deja aveam stații seismice de ultimă generație, telemetrice. Putem constata dezinteresul proprietarului, FPS, față de această privatizare. Este un dezinteres condamnabil.
Ion Iliescu a avut un prim mandat de 4 ani, din 20 mai 1990 până în 29 noiembrie 1996 și în avionul prizidențial călătorea de fiecare dată Ovidiu Tender când Ion Iliescu pleca în vizite afară.. Se vorbește pe internet că un rol în achiziționarea lui Prospecțiuni a avut și fostul director Mihail Ianăș și la un moment dat Președinte ANRM. Lucrurile chiar se leagă pentru că la Centrul de Calcul, din Corarilor , Mihail Ianăș a fost sărbătorit cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, după 2010. Acum Mihail Ianăș este în fața unei comisii de anchetă parlamentară legată de Roșia Montană.
Către sfârșitul anului 2000, voi dezmembra stațiile de radio RTM și voi păstra numai antenele.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Povestiri