În 26-27.4 1989 voi face o vizită de informare la Leordeni și Buzău pentru alegerea locului antenelor stațiilor de unde scurte pentru comunicații cu sediul din Caransebeș nr.1 București.
Deja au fost procurate 5 bucăți stații de radio SEG 100 D în unde scurte din RDG cu acord automat pe antenă, 3 fixe și două mobile. Stațiile fixe vor fi instalate în Caransebeș 1, la Leordeni și la Buzău. La Leordeni sunt multe ateliere în barăci metalice. Curtea este foarte aglomerată și nu se pot instala doi piloni de antenă. Se va instala un singur pilon de antenă cu o antenă V întors. Stația de radio va fi instalată într-o cameră, iar operatorul va fi desemnat. La Buzău , la Scrug, șef este Constantinescu Petre un om inimos pe care se poate conta. În fiecare an trimitea echipa care făcea reparațiile la punctele Hi-Fix. Se va instala o antenă dipol cu doi stâlpi .Va trebui să luăm legătura cu UM 01920 Buzău din vecinătate pentru a avea acordul privind înălțimea antenei. Aparatura va fi montată într-un camp. La Buzău, într-un colț este și sediul Secției III. Suntem în apropierea Paștelui. În alimentara există vin Tămâioasă Românească imbuteliată în sticluțe de 350 ml, refuzată la export pentru că dopul este prea mic. Cumpăr zece sticle. Dintre ele numai una ceruită a rezistat peste atâția ani. Am auzit că prețul vinului de colecție a crescut. Poate mă îmbogățesc ca să ies din necaz.
În 23.5 1989 sunt la Leordeni pentru asistență tehnică privind instalarea pilonului de antenă de 30 m. Gropile sunt bine făcute și urmează ca a doua zi să fie turnat betonul, când va fi găsită o betonieră.
Așteptăm să se usuce betonul și în perioada 14-15.6.1989 este instalat pilonul , montată stația și instruită persoana ce va deservi stația. Se realizează legătura radio dintre Leordeni și LAEG.
În iulie, între 10 și 13 sunt la Constanța pentru asistență tehnică și verificare puncte Hi-Fix. Acum șef la LAEG este deja ing. Negrescu Victor care și-a adus aminte din nou că am fost împreună la specializare la Decca și de aceea mă tot aleargă în delegație la Constanța. La Cap Midia din nou instalăm o antenă V întors. De ce sunt tot timpul așteptat numai eu? Secțiunile din dural ale antenei de 30 m sunt mâncate datorită mediului marin coroziv. Va fi necesar confecționarea altor secțiuni , care trebuie vopsite. La Tuzla receptorul este foarte murdar. Nu se mai fac operațiuni de întreținere. Se înlocuiește cablul pamblică. Placa Alarm alarmează permanent. IC 40 defect. Se reglează oscilatoarele de canal ale stației AEL. La 2 Mai ca de obicei stația Hi-Fix funcționează normal . La punct sunt doi operatori stabili, Vrebca Ștefan și Constantinescu Victor. Aici mai vine și Dobre Liviu pe care se poate conta. Se reglează oscilatoarele de canal de la stația AEL. Se testează și sursa de rezervă de la 2 Mai, care se defectează, înlocuindu-se ultimul tranzistor de rezervă MJ 3000. La receptorul de la nava Lebăda înlocuiesc un display. Cifra zecilor a comutatorului monitor nu face un contact cert. La teletype trebuie înlocuită claviatura, deoarece cifra 5 nu acționează pe local.
Între timp se instalează o stație de radio SEG 100 D în Caransebeș 1 folosind o antenă de mobil care a fost instalată pe terasă. Se improvizează o cameră la etajul I unde era biroul lui Smărăndescu , la căpătul culoarului prin blocarea culoarului.
În 10.10.1989 fac o nouă deplasare la Buzău pentru alegerea unui nou amplasament al pilonilor stației de radio în funcție de noul amplasament al camerei destinate. Pilonii sunt confecționați, urmând a fi vopsiți și instalați. Solicit mașină peste o săptămână.
De la Brigada Geologică pentru Foraj sonde nr.3 sosesc materiale care nu corespund cantitativ cu cele de la plecare din LAEG.Voi face o notă de constatare de recepție, dar mă irosesc pentru că nimeni nu răspunde. Pentru toate lipsurile va trebui să mă preocup să le completez.
Apare o prioritate. Deplasare la Arad cu trenul în perioada 22.10.1989-25.10.1987. La Șofronea , din cablul coaxial de 50 m, mai sunt 4 bucăți de cablu care totalizează 33 m. Restul a fost sustras și folosit pentru televizoare. Aceiași situație și la Secția 1 Arad unde dispare o bucată de cablu de la strașină până la vârful antenei. Apoi se transmite la București că nu merg stațiile. Nimeni nu vede aceste situații. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat. Muncesc degeaba. Se instalează stația de la Șofronea la SCRUG Arad instalând un pilon de 14m și se va pune un nou cablu la Secția 1 Arad , realizându-se legătura radio între ele.
Deplasarea pentru montarea stației la Buzău va avea loc în ziua de 1.11.1989. Se realizează legătura radio între Buzău, LAEG și sediu Caransebeș nr.1. Este instruită o persoană de la Secția III ( Pencu C.) pentru a opera stația. Stația de la Leordeni s-a defectat.
A doua zi îmi pregătesc cele necesare și pe 3.11.1989 sunt la Leordeni unde voi repara stația. Se realizează legături foarte bune între București, Leordeni și Buzău, precum și cu stațiile de la Constanța și Cap Midia. Din partea Secției II este instruită Mariana Tetiș pentru a transmite rapoartele de la seismică. In zilele următoare se constată o funcționare defectoasă a stației de la Leordeni, pe care încerc să-i stabilesc diagnosticul prin radio, dar nu obțin informații concludente. În 10.11.1989 fac o deplasare la Leordeni, dar cu piesele pe care le am la mine nu rezolv defectul. Voi face între 16-17.11.1989 o deplasare combinată Leordeni- Tătărani. La Leordeni voi înlocui LLV 100 și amplificatorul de putere. La Tătărani va fi înlocuită stația RTM cu o stație Micor de putere mai mare. Cablul coaxial este romănesc și are o lungime de peste 50 m și are pierderi. Se va asigura o legătură radio stabilă între Tătărani și Sediu- Caransebeș nr.1 în unde ultrascurte.
Constanța are nevoie numai de mine. Sunt la Constanța în ziua de 24.11.1987. Prin convorbire radio constat că rețeaua funcționează normal. În săptămâna următoare se vor instala pilonii de antenă. Fac o vizită la nava Viteazul, unde cu o zi în urmă a fost testat un sistem de receptor de satelit cu care s-au efectuat probe. Precizia sistemului este 30 m în condițiile în care este cunoscută foarte bine direcția și viteza navei. Sistemul nu lucrează în timp real. Costurile ridicate ale închirierii rețelei noastre și apariția unor sisteme de navigație prin satelit performante și comode vor face să-i pierdem pe clienții noștrii.
Pe 21 decembrie 1989 sunt la servici. În boxa 14, avem un televizor și urmărim mitingul organizat de Ceaușescu. De la IPGG au participat la miting oameni de încredere. Apare incidentul cu îmbulzeala, cu invitarea participanților la ordine, cu huiduielile. Comentăm aceste incidente. Eu spun că Ceaușescu va pica. Dan Gavrilaș se îmbracă și pleacă să urmărească evenimentele pe viu.
În 22 decembrie 1989, dimineața, sunt la tribunal. Pe 21 decembrie nu am dat drumul nici la radio si nici la televizor. Nu știu ce s-a întâmplat în noaptea de 21 spre 22. Voi constata pe viu a doua zi. La intersecția Moșilor cu Republicii un Anticariat cu vitrina spartă. La Sf.Gheorghe, militari in termen. De la magazinul București și până la Tribunal, din 5 în 5 metrii, numai ofițeri.La magazinul Cocor, vitrine sparte. La Tribunal, un afiș anunță suspendarea tuturor sedințelor pentru ziua de 22 decembrie. Merg spre spitalul Colțea unde avea stație 31 pentru a merge la servici. În fața Ministerului Agriculturii sunt masați alți soldați. Ajung pe strada Coralilor și mă întânlesc cu Nae Oprițescu care-mi spune că nu mai este nimeni la serviciu. Ne întoarcem împreună în centru , la Eva. Aici armata a fraternizat cu populația. Apoi, ne întoarcem cu o coloană la Televiziune. Un elicopter survolează zona și aruncă fluturași. Coloana este condusă de Ion Caramitru. La piața Dorobanților, se spune Tatăl Nostru și se alătură și Mircea Dinescu. Am ajuns la Televiziune.Suntem lăsați să intrăm în curte și în Televiziune. Din clădirea Turn sunt aruncate cărți cu cuvântările tovarășului. Începe programul de știri. Crainicii de la știri își fac meea culpa și anunță fuga dictatorului. Nu credem în imaginile furnizate de televiziune și solicităm riveranilor să scoată televizoarele la ferestre. Spre ora 13, după fuga dictatorului, se strecoară în Televiziune, regizorul Sergiu Nicolaescu, într-un trenci de culoare bleu și își va face meseria de regizor.
Apoi urmează circul. Pe 25 decembrie și în alte zile voi fi la serviciu la întreprindere ca să apărăm bunurile poporului. În Decembrie 1989 va avea loc cea mai mare manipulare a populației cu televizorul. Teroriștii otrăvesc apa. 2014, Prospecțiuni otrăvește apa pentru 800,000 de ieșeni după cum afirmă ex-press.ro. Istoria este ciclică. Masa de manevră este aceiași. Somnul națiunii naște monștrii. Somn ușor Prospecțiuni oriunde te-ai afla pe cele patru continente pe unde lucrezi.
Al dumneavoastră
Niculae Dobrescu