Anul 1988

Intamplari din trecutul geofizicii

Anul 1988

Mesajde N Dobrescu » 24 Feb 2014, 08:23

Cred că în anul 1988, am făcut mai puține deplasări. De abia la sfârșitul lunii martie plec cu trenul la Secția 1 Arad și la grupele 13/88 și 12/88. Cu toate că am făcut instrucțiuni de lucru pentru pupitrele de comandă a RTM pe care le-am lipit pe aceste pupitre, încă nu se știe să se opereze cu ele. De aceea anulez funcția SEL ca să nu mai existe eroare umană și să fie declarată stația defectă. Această operație o fac la sediul secției I din Arad. La grupa 12/88 , în bază bornele care vin la acumulator sunt oxidate și nimeni nu vede. La stația montată pe mașina transport foraj este rupt papucul de la borna cablului de plus. Cabina mașinii este de DAC și am pregătit un suport de tablă de AL pe care este montată stația Motran cu toate anexele astfel încât montarea și demontarea să se facă prin patru șuruburi. Din bază se reușește legătura cu stația seismică aflată la Macea.
La grupa 13/88 acumulatorul din bază are 10.5 V și nu mai cuplează releul de antenă. Unul dintre elemenții acumulatorului are nevoie să fie completat cu electrolit. Se încarcă bateria și apoi se reface acordul stației pe antenă. Se realizează legătura dintre baza din Timișoara și Șofronea. Pentru mașina transport persoane de la foraj, se montează componentele stației pe suportul pregătit la București și după aceea se prinde suportul în cele patru șuruburi.
În perioada 27.5.88- 4.6. 1988 sunt la grupa 37/88, Constanța, pentru îndrumare, control și asistență tehnică. La Sulina, Phase Memory de bază și de rezervă defecte. Chiar și plăcile de rezervă trimise la Sulina sunt defecte. Un obicei prost ca în cutie să nu existe nici un bilet cu starea plăcii. Este bine să ai plăci de rezervă, dar dacă faci numai producție, ele se vor termina o dată.Unitatea Secundară este adusă la 2 Mai și defectul este remediat. Se ridică din nou o antenă V întors pentru stația TWC. Microfonul pentru TWC defect. Tuzla .Se ridică o antenă V întors pentru AEL. Receptorul funcționează normal, dar cablul flexibil de la display face probleme și este înlocuit. La 2 Mai totul este normal. Cap Midia- după 10 ani de la punerea în funcțiune am găsit stația cu plusul la masă.
La nava Lebăda avem un singur operator pentru 24 de ore. Se repară și se reglează unitatea de acord a antenei pentru TWC. Verificat și curățat receptorul de praf. Nava Marea Neagră-curățat receptorul și terminalul ASR de praf. Verificat plăcuțele Phase Memory de rezervă( una bună și două defecte). La navă aparatura funcționează normal.În bază, la un TWC înlocuiesc o placă PC101. În rețea am găsit acumulatori din anii 1985,1986 și 1987.Unitatea secundară reglată la 2Mai va fi dusă de ing. Pelin la Sulina și aceasta va funcționa normal.
În august 1986, atunci când am lucrat pe vapor, am recomandat instalarea unei antene de 30 m la Sulina.Ridicarea antenei s-a făcut după doi ani, în perioada 14.6.88-18.6.88 cu personal de la LAEG. Nu s-a putut ridica antena la o înălțime mai mare de 19 m , deoarece antena a ajuns la Sulina incompletă. S-a făcut acordul AMU pentru această antenă. Cu această putere radiată, indicația AGC la monitor va crește cu 1.4 . A fost reparat microfonul TWC care nu fusese soluționat la deplasarea anterioară. S-a montat și unitatea de acord a antenei pentru TWC.Cazarea personalului de intervenție s-a făcut la hotelul din Sulina și în fiecare zi făceam câte 15 km pe zi pe jos. La punct nu era barcă. Cu această ocazie am solicitat suplimentarea dotărilor cu barcă și un nou vagon pentru punct.
În 27.7.1988, datorită unei perioade de pauză în operațiunea de calibrare sunt trimis pentru o nouă verificare a aparaturii la 2Mai și Tuzla.
2.8 88-5.8.88 sunt trimis la Cap Midia pentru intervenție la amplificatorul de putere. Sursa de la amplificatorul de putere și sursa de rezervă sunt defecte. Printre defecte , un tranzistor de putere Darlington pentru care nu sunt piese originale de rezervă. Ca soluție provizorie se aduce amplificatorul de putere de la Sulina și se reface acordul emițătorului.
Este anul deplasărilor la Constanța. Se culeg roadele exploatării intensive și a lipsei zilelor de profilactică. 16.9.88- 17.9.88 sunt la Tuzla. Am instalat Remote Display care se defectase în 1981 când am plecat eu de la mare și acum am găsit piese echivalente pentru cele defecte. Am reparat 2 plăci Phase Memory BW și alte 2 plăci Alarm. Voi aduce la București 9 plăci defecte .
15.10.1988 sunt la Constanța pentru asistență tehnică și comandament la Petromar. Din cauza timpului nefavorabil se amână mutarea platformei pentru 20.10.1988. La Tuzla am verificat o placă Monitor reparată la București și plăcile Display astfel încât să se poată citi indicația Pattern brut pentru a vedea corecția la Slave.
O ulimă deplasare în perioada 8.12.1988-11.12.1988 fac o ultimă deplasare pentru acest an. La 2 Mai înlocuiesc sursa de alimentare pentru alimentatorul de putere și reglez puterea de ieșire pentru o putere economică de 80 W. La Cap Midia am refăcut cablul coaxial și antena pentru radiocumunicații. Datorită frigului și a zdruncinăturilor prin teren accidentat, voi avea dureri în zona lombară pe care le leg de coloana vertebrală. Noaptea voi ajunge la Spitalul din Constanța și a doua zi la București la spitalul Colentina. Aici voi afla că o piatră la rinichi s-a deplast și a plecat de la locul ei datorită ultimei deplasări de la Constanța. Pentru o săptămână sunt în concediu medical. Nu am mai beneficiat de concediu medical din 1983.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Povestiri