Anul 1987

Intamplari din trecutul geofizicii

Anul 1987

Mesajde N Dobrescu » 20 Feb 2014, 08:41

Începem anul cu reparații ale aparatelor de măsură și control. Încep și ele să cadă. Apar la Hi-Fix defecte tipice. Încep să cadă surse de la unitățile de control și mai târziu de la amplificatorul de putere.
Un principal client este Brigada 1 Foraj, dar cel puțin sondele sunt apropiate și deplasările sunt de o zi. Pe 17 ianuarie 1987 sunt la sonda de la Berceni. Atunci iernile erau ierni și nu ne văicăream ca acuma și nici nu așteptam să vină alții să ne dezăpezească. Sub greutatea zăpezii și datorită vântului se rupe cablul de antenă. Se reface cablul de antenă și se realizează legătura radio cu sediul brigăzii din București. Raportările sunt zilnice și dacă nu merge stația de radio, maistrul de foraj trebuie să meargă prin zăpadă până în comuna cea mai apropiată la un post telefonic. Brigada 1 Foraj este condusă de ing. Sărățeanu și are sediul pe strada Neajlovului lângă cimitirul Dămăroaia. Brigada de la Giarmata a trecut la un IPEG cu cele 4 stații de radio PYE 125 T și cu cele 2 frecvențe ale noastre. Este o mare greșeală.
Pe 2 februrie 1987 plec la Galați la Navimpex pentru relații fișa tehnică Hi-Fix/6. Firma Decca nu mai există, iar firma Racal care o înlocuiește nu ne mai poate livra poziția 1.1 din fișa noastră. Nici nu știu dacă au interes, deoarece au proiectat un nou sistem de radionavigație cu până la 18 stații. Atunci circulau iarna și trenurile și nu aveau atâta întârziere. Nici nu știam cei ăla cod roșu, portocaliu sau galben. La punctele Hi-Fix se lucra și iarna și nu venea nimeni să dea zăpada până la baraca metalică sau la emițător. Se făceau citiri ale instrumentului monitor la orele 6,12 și 18.
Ne ocupăm și de import și de aprovizionare. În februarie, merg la Tehnoimport pentru relații și la IEMI pentru comandă stații de radio pe 39 Mhz. Numai eu știu să discut sau poate că eram neîncărcat. Negrescu vrea ca noi să facem munca și a altor servicii.
Suntem în campanie de reparații de iarnă. Se verifică întreaga aparatură radio de pe teren.Între 14.3.87-17.3.87 sunt la Constanța pentru verificare aparatură navă. Sunt două nave. Pe nava Lebăda aparatura este instalată și fac numai o verificare, iar pe nava Moldova urmează să instalez aparatura.
Voi face un acord al antenei de recepție Hi-Fix și voi instala antena radio. Nu s-a măsurat tensiunea generatorului de pe navă, deoarece nava era racordată la tensiunea de la mal. Urmează ca cele două nave să lucreze cu stabilizator de tensiune. În bază verific și pregătesc un set de plăcuțe de rezervă pentru navă. În bază sunt opriri mari de tensiune. La o deplasare anterioară la Constanța în perioada 01.06-3.6. 1986 am montat o stație de radio pe rețea și alta pe acumulator . Acum găsesc montată numai stația pe rețea. Muncesc degeaba.
Până la procurarea stațiilor în UUS, pentru rețelele noastre, vom face legături radio cu stații în unde scurte. Voi scoate din magazie 4 stații de radio Motorola SA 100 care au fost transferate de la Rompetrol pentru verificare și autorizare.
În 3.4. 1987 mă deplasez la sonda de la Frumușani aparținând de Brigada 1 Foraj. Găsesc două siguranțe arse și după montarea acumulatorului constat scăderea puterii de emisie în timp și de aceea înlocuiesc emitătorul . La sondă nu mai există redresor. Nu pot lua legătura cu București.
Pentru că am fost la specializare la Decca, răspund din punct de vedere tehnic de Hi-Fix. Nu mai avem motoare. Motoarele Yanmar de la Hi-Fix/6 nu au fost la fel de fiabile ca cele vechi. De aceea merg la Institutul Național de Motoare Termice pentru discuții și soluții.
Voi merge și la Laboratorul de toxilologie pentru reparare cromatograf, pentru că numai eu știu să-l repar.
În perioada 22.4.1987-29.4.1987 mă deplasez la Sulina pentru o intervenție la Hi-Fix.După sosire și legătura cu ing. Pelin constat la fața locului defectul. La punct nu era documentație, scule, instrument de măsură. Trebuie să-l aștept pe ing. Marghidan care va veni de la Constanța cu cele necesare. Se constată o defecțiune în sursa de alimentare datorită unei scurgeri permanente de curent de circa 1.5 A care este interpretată pe placa RF OUT ca baterie scăzută și una din zece secvențe este suprimată. Se rezolvă defectul.Peste noapte când stația era in observație, cedează Phase Memory.Se repară și aceasta, se repară microfonul de AEL și se instalează baloon pentru stația de radio. Ne întoarcem la Cap Midia și instalăm pentru Hi-Fix o antenă de producție proprie de 30 m. În ziua a șasea, se defectează oscilatorul 304 de la receptorul monitor de la Tuzla. Voi regla 5 plăcuțe de rezervă Phase Memory BR. și RED. Această deplasare trebuia să constitue o verificare a întregii rețele.Datorită mijloacelor de transport, a ghinioanelor și a programului prioritar se va renunța la verificarea de la Sf. Gheorghe-deltă și 2 Mai. După cum se vede în acest an erau active rețelele ROM 1 și ROM 2.
Suntem în mai.Pentru orele suplimentare executate in teren primesc recuperare. Am peste 20 de zile de recuperare. Pentru o duminică nu este ofițer de serviciu pe întreprindere și sunt rugat să fac acest serviciu. Primesc alte 2 zile de recuperare. Aceiași situație se va repeta și în iunie.
În mai alte discuții la INMT și apoi scrisoare către INMT și aprovizionare. Confecționez alimentatoare de 12 V pentru alimentare RTP-uri care sunt folositela magaziile din Chitila sau la depozitele din teren.
În 11.6.87 fac o deplasare la grupa 33/87 pentru instalare pilon antenă și emițător radio în bază. Pe timpul instalării se defectează sursa de alimentare. Se alimentează stația la baterie și se realizează o legătură radio cu terenul , cu stația de înregistrare aflată la 30 km.
În perioada 15.6.1987-24.6.1987 voi reveni la Constanța pentru verificare aparatură. Se lucrează cu două nave, tot timpul anului și nu mai are cine să repare. Nu mai sunt scule, instrumente de măsură sau materiale de uz general. La Sf. Gheorghe se verifică plăcuțele de rezervă, se reglează 301 și acordul antenei de Hi-Fix. La Sulina stația TWC , are dioda 603 în scurtcircuit. La Cap Midia, indicație scăzută în grupa 100, cablul RF special tăiat. Se reface cablul. La 2 Mai zi de calibrare și nu se pot verifica plăcuțele de rezervă. Stația funcționează normal. La Tuzla înlocuiesc afișaj display 3 și verific plăcuțele de rezervă. În bază reparat AEL. Înlocuiesc diodă 1 N 4148 pe intrare și bobină L204 întreruptă. Voi testa și sorta plăcuțele de rezervă din bază. Din 38 plăcuțe de rezervă, 21 sunt defecte.
Nu am timp de respiro ca alți ingineri principali. Iunie se termină cu repararea unei surse R8503 modificarea unui osciloscop Tektronix portabil 214 pentru a fi alimentat la 220 V și voi face o nouă deplasare la Tehnoimport.
Va urma
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Re: Anul 1987

Mesajde N Dobrescu » 21 Feb 2014, 07:30

Nici în iulie nu stau degeaba. Trebuie să autorizăm cele 3 stații Motorola SA 100 și fac adresă către MTTc cu toate că nu am decizie de numire pentru funcția de Responsabil cu Radiocomunicațiile. Adresa o duc personal la Minister ca să fie sigur Negrescu că a ajuns. Mai apare un alimentator defect de la formația 25/87. La sfârșitul lunii sunt gata corecțiile de calibrare de la Hi-Fix și se face corecția rețelei.
Este începutul lunii august . S-au adus RTP-uri defecte. Este presiune mare. Repar și eu și Gavrilaș.
In 7.8.87 se merge la grupa 25/87 de la Budișteni pentru realizare legătură radio între bază și depozit . Se instalează în bază un RTM cu o antenă de 9m și la depozit o antenă de 9m cu un RTP.
18.8.1987- o altă deplasare la grupa 33/87 pentru legătură radio bază- depozit. La depozit se instalează o antenă filară și un RTP. În bază se instalează numai sursa R 8501 care s-a defectat la deplasarea din 11.06.1987.
În 14.8.87 repar RTP-ul de la dispecerat și peste 3 zile alte 3 RTP-uri de la formația 33.
Pe 20 august sunt din nou la Laboratorul de Toxicologie pentru cromatograf.
O nouă deplasare în perioada 26.8.87- 31.8.87 la Hi-Fix. Până să ajung la Cap Midia se rezolvă defectul cu forțe locale. Rezolv câteva probleme la înregistratorul monitor ,la o placă de Timing, un Phase Memory RED, un AEL. Sunt intervenții la aparatura de la Tuzla și din bază. După deplasare trebuie să fac decontul și raport detaliat de activitate. Fac și propuneri de corectare a stării de fapt dar nimeni nu mă ia în considerare.După cum se vede, după numărul de deplasări la Hi-Fix, Negrescu este șeful LAEG, deoarece Steriu are soția și fata în Germania și acestea au refuzat să se întoarcă în țară.
La începutul lui septembrie sunt gata hărțile de acoperire ale proiectului de radiocomunicații. Din nou o problemă cu RTP-ul de la dispecerat, cu un Motran de la formația 12/87. Pe 18 septembrie merg la Chitila pentru instalarea a 4 RTP-uri alimentate la alimentatoarele de rețea pe care le-am construit între timp.
Suntem în luna în care se strâng recoltele. Acum se vede unitatea de nezdruncinat între clasa muncitoare și țărănime. Așa cum era uzanța, particip și eu la sortarea cartofilor la o rampă unde sunt aduși cartofii. Aici șef este tovarășul Butoi. Terminăm pe la ora 12 și apoi în colectiv mergem la o bere.
Suntem în octombrie. Verific 2 stații RTM pentru brigada Foraj 1. În prima duminică din lună suntem chemați la lucru.
În dimineața zilei de 26.10.87 sunt pentru o intervenție la aprovizionare, apoi seara plec cu trenul la Arad.
În perioada 26.10.87- 29.10.87 fac o deplasarea la Arad pentru instalarea unei stații de radio la grupa 12/87 pe un auto de la foraj. Numai eu știu să fac acest lucru și sunt mândru de mine. Nu pot instala stația din prima zi, deoarece cablajul stației era în stația de înregistrare aflată pe teren.
Noiembrie. Pe 4 noiembrie merg la Chitila pentru reglat Squelch, iar pe 6 noiembrie sunt la IEMI cu o comandă de 33 de stații de radio pe cele 7 frecvențe asignate pentru rețeaua radio.
13.11.1987- 16.11.1987 sunt la grupa 13/87 de la Timișoara pentru intervenție. La stația de pe auto foraj am lipit L109, am montat un releu polarizat pe alimentare și am inversat butonul roșu de la microfon, deoarece cineva a intervenit la microfon și nu a mai știut să-l monteze la loc și nici nu a gândit. În bază voi reface acordul pe antenă.
O ultimă deplasare pe 1987 la grupa 12/87 cu trenul în perioada 20-21.12. 1987. Se defectează sursa românească R 8501 care duce la defectarea stației de radio Motran( 2 bucăți tranzistori finali și rezistența R332. Am reparat stația pe care o voi alimenta la un acumulator.
După Crăciun sunt la dispecerat pentru RTP și apoi peste 2 zile la Chitila. Până la revelion mai verific alte RTP-uri și RTM-uri.
Mai poți duce Niculae? Mai vrei Geofizică Niculae? Mai pot. Acum îmi este greu când îmi sunt răscolite amintirile. Câte zile de deplasare ai realizat în 1987? Stai puțin . Stai să număr. 44. Cam puțin. Nu meriți nicio primă.
Al dumneavoastră

Niculae Dobrescu
N Dobrescu

Înapoi la Povestiri