Cînd am fost copil, am avut o singură jucărie. De lemn. Acum, jucăriile de lemn sunt din nou preţioase. Apoi mi-am făcut o trotinetă cu rulmenţi. M-am jucat şi cu cercul. Am crescut, m-am maturizat iar jucăriile mele au devenit sculele şi carţile.
La 11 ani am făcut primul şezlong din lemn de stejar din casările de la ITB. Aveam mîinile numai băşici de la rindea. A fost frumos.
Există o carte numită Tabelul naţional de atribuire a benzilor de frecvenţă. E şi pe internet. Avem banda cetăţenească CB în 27 Mhz cu 40 de canale MA şi MF. O poate folosi toată lumea fara a avea cineva prioritate sau să poata cineva invoca protecţie. Nu poţi întocmi raport de perturbare.
După 1970 au venit în IPGG, de la comitet, 2 staţii seismice DFS III. Pe una dintre ele era operator Fiara din Pleniţa. Au venit şi 5 staţii radio CB Midland. Erau moderne. Media frecvenţa era cu un integrat, fără bobine, CA .... Puterea era de 5 W.
Pentru Irak au fost comandate staţii radio Johnson iar după aceea, în anii 1980 Realistic by Radio Shack, Forth Worth, Texas. Toate au 5W şi sensibilitatea peste 1µV. Lungimea de undă este de peste 10m. O antenă normală în aceste benzi este de λ/4, adică 2,5m. Imaginaţi-vă o staţie portabilă cu o antenă de 2,5 m. Şi atunci s-a făcut o antenă telescopică cu o lungime în jur de 1m avînd la mijloc o bobina de lungire electrică. Nu s-au ralizat legaturi la distanţe mai mari de 5 Km.
Oh, My Lord, nu ţi-am cerut bani şi nici avere, nici fete frumoase şi nici virilitate, doar lasă-mi mintea întreagă. Nu o pot lua de la început cu jucăriile, cu trenuleţul.
Comunicaţiile serioase sunt marcate cu PMR, in banda IV, in 446 Mhz dar puterea este limitată. Pentru acestea se plăteşte însă.
În 1977 am fost în Anglia la DECCA COLLEGE şi am absolvit cursul de Hi-Fix/6. Training Officier nota în certificat: “Mr. Dobrescu is a very experienced engineer who had no difficulty in achieving a very good understanding of the Hi-Fix/6 System.”
Nu ştiu limba engleză. Ştiu numai matematică. Din 400 de puncte am realizat 348 de puncte, adica 87%.
Şi ultimul calificativ a fost: Passed No 15 Hi-Fix/6 Course at “very good” level. Aici am inţeles.
Am stat 11 saptamani in Anglia. M-am plimbat şi prin Hyde Park. Am cunoscut democraţia occidentală unde oamenii pot vorbi liber dacă au audienţă.
Nu am crezut că cineva poate veni dintr-o democraţie ca să-mi bage pumnul în gură.
Am fost şi in USA cinci saptamani. M-am pregatit la Geosource, la George E. Failing Company, Enid, Oklahoma şi la Pelton Company, Ponca City tot in Oklahoma.
Comunicaţiile în CB sunt folosite de către camionagii de pe Highways ca Route 66. Cum să-i explic lui nea Ion şi nea Gheorghe ca statia are canalele 9 si 19 doar pentru urgenţe şi că aici intri doar ca să-ţi dai legătura pe canalul de lucru.
Cu o staţie profesională PMR ai două avantaje. Puterea este mai mare de 5W iar sensibilitatea mai bună de 1µV, de obicei 0,35µV.
Pe curînd,
N Dobrescu
“Putem fi toţi de aceeaşi profesiune, dar important este cine e stăpînul şi cine e tovaraşul”
Dumas