Luni 14 noembrie 2011 m-am apucat să fac puţină ordine în hîrtii şi să le reciclez pe acelea care nu-mi mai sînt utile într-un viitor apropiat. Am găsit un pliant cu FIAT pe care-l luasem de la o expoziţie, înainte de 1990. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-l răsfoiesc şi să văd daca nu sînt alte fiţuici printre pagini. Apoi am revenit la titluri.
FIAT a fost fondată în 1899 la Torino şi folosea la început 50 de salariaţi.
S.C. PROSPECTIUNI S.A a fost fondată la Bucureşti în 1950. Tony PADUANO nici nu ştia cînd a fost fondată. În perioada de glorie, numărul de salariaţi a ajuns la circa 7000, iar intreprinderea era de grad zero.
Pe tărîm social, FIAT asigura o asistenţă de care muncitorul şi familia sa beneficia toată viaţa; Asistenţă la naştere şi în timpul copilăriei, instrucţie profesională pentru tineri, asistenţă în timpul lucrului, în caz de boală şi la batrîneţe.
După 1990 , am participat ca reprezentant al salariaţilor la negocierile cu administraţia. Au fost negociate cîteva articole din CCM în care erau acordate facilităţi celor care se îmbolnăvesc în timpul serviciului.
Tatăl meu a lucrat la Finanţe şi la fabrica de instrumente muzicale Doina. La Finanţe aveam gratuit intrarea la ştrand, iar fabrica Doina avea o vilă la Buşteni care asigura cazarea pentru sume modice.
Şi S.C. PROSPECŢIUNI S.A. a avut o bază la Constanta care asigura cazarea salariaţilor pentru sume modice. A mai avut şi o vilă la Ohaba. Baza Constanţa s-a vîndut.
S.C. PROSPECTIUNI S.A. face o instruire ocazională. Nu există o pregătire pe termen mediu. IPGG organiza cursuri profesionale avizate şi recunoscute de Ministerul Învaţămîntului.
„Mutua Aziendale Lavoratori Fiat” asigura asistenţă medicală salariaţilor şi familiilor lor.
Centrul de sănătate Nicole asigură asistenţă medicală salariaţilor, dar aceste servicii sînt decontate Casei de Sănătate.
FIAT construieşte şi acordă locuinţe la cerere salariaţilor săi, în condiţii deosebit de favorabile.
S.C. PROSPECTIUNI S.A. a avut un cămin de nefamilişti în Bucureşti şi altul la Leordeni. Aceste active s-au vîndut.
FIAT a creat pe lîngî fiecare uzină creşe, care asigură copiilor asistenţă completă în timpul zilei, chiar şi medicală. Pentru vacanţa de vară a muncitorilor şi copiilor lor, FIAT posedă două colonii la malul mării la MASSA (Toscana) şi Igea Marina (la marea Adriatică) şi una la munte la Salice d`Ulzo.
S.C. PROSPECTIUNIS.A. nu dispune de nimic.
FIAT posedă un centru Cultural de recreere şi sport.
S.C. PROSPECTIUNI S.A. a avut o bază sportivă care a fost construită în mare parte prin munca voluntară a salariaţilor. Acum baza este închisă.
Grupul veteranilor FIAT cuprinde în rîndurile sale lucratori şi conducători care au atins 25 de ani de activitate în unitate. Grupul are un sediu central, patru sucursale şi o casa de odihnă.
În 2010, veteranii IPGG s-au întînlit privat la un restaurant în Pajura.
După 25 de ani de serviciu şi pîna la împlinirea a 50 de ani de activitate, FIAT acordă salariaţilor săi la fiecare 5 ani, o primă egală cu un salariu lunar.
După 40 de ani de serviciu, salariatului îi este acordată o medalie de aur, o diplomă şi o primăspecială.
Pensionarii Fiat beneficiază de măsuri financiare speciale şi asistenţă medicală pentru toată viaţa.
S.C. PROSPECTIUNI S.A. a căutat să-i înlăture pe batrîni sau să nu le mărească salariul ca să-idetermine să plece la cerere. Din ianuarie 2011 a dispărut sporul de vechime în muncă la S.C. PROSPECTIUNI S.A. la iniţiativa veneticilor şi a traseiştilor din intreprindere.
În istoria interbelică a ROMÂNIEI, patronul DUMITRU MOCIORNIŢĂ asigura multe facilităţi salariaţilor săi, dar acestea trebuie descrise de urmaşii săi. Şi de ce nu pe acest forum. Te aştept ROSEMARIE MOCIORNIŢĂ. Şi Ion CRISTIAN.
Al dvs.
Niculae Dobrescu